De 4 winnaars van het van het Koning Willem I College

Ontwerpen mbo-studenten fashion in expositie NM Kamp Vught ‘Mode op de bon’

Voor de expositie ‘Mode op de bon’ werkt Nationaal Monument Kamp Vught samen met de mbo-opleiding Junior Stylist van het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch. 23 studenten werkten elk een ontwerp uit, waarbij zij zich lieten inspireren door het kledingbeeld tijdens de oorlog. Een jury koos vier ontwerpen uit die een plek krijgen in de expositie.

De studenten maakten een ontwerp aan de hand van vier thema’s: mode van toen, improviseren, nationale feestrok of hergebruik. De jury bestond uit Francisco van Benthem (van modelabel HACKED BY), Yasmina Ajbilou (House of Useless), conservator Karlien Metz van het Verzetsmuseum Amsterdam en Cecile Post, educatief medewerker van Nationaal Monument Kamp Vught.

Mode van toen
In de categorie ‘Mode van toen’ koos de jury het ontwerp van Djedi Fresco. Zij maakte een pak voor een vrouw, omdat vrouwen in de oorlog vanwege het gebrek aan kousen broeken gingen dragen. Djedi heeft gebruikgemaakt van parachutestof. “Een parachute kon in die tijd veel goeds betekenen, zoals dat er eten werd gebracht, maar ook minder goede dingen.” Djedi gebruikte vooral donkere kleuren, waarbij de lichte kleuren op de achterkant van het jasje het licht aan het einde van de tunnel verbeelden. De jury: “Een vernieuwende vormgeving, passend in het modebeeld van toen. Het concept van de parachute is door Djedi op een elegante manier verwerkt in het ontwerp en duidelijk herkenbaar. Het donkerblauw met wit vormt een smaakvolle kleurencombinatie met een diepere betekenis.”

Improviseren
Noa Nacken paste het thema ‘improviseren’ volgens de jury erg goed toe door het gebruik van originele materialen zoals de kranten in de rok en de koffiezak die is verwerkt in de jurk. “Daarnaast combineert Noa in haar jurk een sterk silhouet met aantrekkelijk kleurgebruik.” Noa licht haar ontwerp toe: “Mijn outfit is geïnspireerd op mijn eigen gevoel nadat ik het museum bezocht. Ik dacht daarbij aan wedergeboorte: de geschiedenis wordt opnieuw geboren als een verhaal, dat in Kamp Vught wordt verteld. Dit wil ik laten zien met de rok die ik van kranten heb gemaakt.” Tijdens de oorlog moesten mensen improviseren en waren zij creatief in het maken van kleding van heel andere materialen, zoals schoenen van papiertouw.

Feestrok
Het idee van de feestrok komt van verzetsstrijder Mies Boissevain, die onder meer gevangen werd gehouden in Kamp Vught. Na de bevrijding maakte zij een rok van lapjes, gecombineerd met data en herinneringen aan de kampen en bevrijding. Liselotte van Druenen maakte volgens de jury het beste ontwerp in deze categorie. “Een frisse opvatting van het thema. De eigen twist die Liselotte heeft gegeven aan de driehoek, resulteert in een krachtig beeld waar een inspirerend verhaal achter schuilgaat.” Liselotte heeft zich laten inspireren door de driehoeken die in het kamp door verschillende groepen verplicht gedragen werden. “Mijn driehoek heb ik gespiegeld tot een ruit. Dit is voor mij een nieuw teken, dat staat voor gelijkheid. Oranje is de kleur van Nederland en werd niet gebruikt in Kamp Vught. De kleur koningsblauw verwijst ook naar Nederland. Mijn ‘muze’ is mijn tweelingzus Rosalie die door het leven gaat met een beenprothese. Zij is een echte vrouw van nu en ik heb voor haar prothese een accessoire gemaakt.

Hergebruik
Er is steeds meer aandacht voor hergebruik in de kledingindustrie. In de categorie hergebruik werd het ontwerp van Femke Bouwens uitverkoren. De jury: “De jurk van hergebruikte theedoeken is – naast een mooi voorbeeld van hergebruik – een mooie vertaling van de spencer van toen naar nu. Femke geeft de jurk een diepere betekenis door de prachtige symboliek van theedoeken, die afkomstig zijn uit verschillende huishoudens.” Midden op het jurkje van Femke staat de tekst ‘Connected story’s’. “Mijn spencerjurkje straalt hergebruik en verbondenheid uit. In de oorlog werden spencers voornamelijk door mannen gedragen. Doordat ik de spencer langer heb gemaakt, is het nu een vrouwelijker item geworden en past het beter in onze tijd. Het thema hergebruik komt ook terug in de blouse, die ik heb gemaakt van een oude matrasovertrek.”

Verbinding
Directeur Jeroen van den Eijnde van NM Kamp Vught: “Ik vind het geweldig om te zien hoe jongeren zich willen verdiepen in het verhaal van toen. Ze zijn met veel enthousiasme aan de slag gegaan met de thema’s en hebben heel goed nagedacht over de verbinding die ze wilden maken en wat ze ermee wilden uitdrukken. Het liefst had ik alle ontwerpen getoond, maar het is heel mooi dat we de vier winnaars nu een plek kunnen geven in onze expositie. Nog even wachten totdat we weer open zijn, maar dan is deze expositie over kleding met een oorlogsverhaal voor iedereen te bekijken.”
De vaste expositie en de wisselexpositie ‘Mode op de bon’ zijn te bezoeken vanaf 21 april (onder voorbehoud). De expositie ‘Mode op de bon’ is ontwikkeld door het Verzetsmuseum Amsterdam. Reserveren via nmkampvught.nl is noodzakelijk vanwege de coronamaatregelen.

Kijk ook bij

Kerst-uur in Gestel met ‘SinginGestel’

Het is inspirerend en soms swingend. Het duurt een uur, van vier tot vijf. Met …