Jan David Hanrath voor DePetrus (foto: Ben van Amelsfort)

‘Ontwerp met respect voor en een knipoog naar de kerk’

Nog even en Ontmoetingscentrum DePetrus opent zijn deuren. De hoogste tijd om kennis te maken met de toekomstige bewoners Vughts Museum, de bibliotheek, Anders Bezig Zijn en de Wereldwinkel en andere betrokkenen. Deze keer: Jan David Hanrath, de interieurarchitect.

DePetrus is een bijzonder project, erkent architect Jan David Hanrath. Hij heeft in Nederland naam als specialist in de bouw en inrichting van bibliotheken en aanverwante publieke ruimtes. Zijn ontwerp voor de Chocoladefabriek in Gouda werd in 2015 uitgeroepen tot beste bibliotheek van Nederland. De Korenbeurs in Schiedam – ook een interieurontwerp van Hanrath – was genomineerd voor dezelfde prijs. Maar toch, DePetrus is speciaal.

“Ik heb wel vaker met rijksmonumenten te maken gehad, maar zo’n kerk als deze zie je niet vaak. Met die enorme hoogte en vele sacrale elementen. Ook bijzonder is de combinatie van partijen, die allemaal een plek krijgen in één grote ruimte. Hierdoor dwingt de kerk het af dat ze gaan samenwerken. Dat hun functies vermengd worden. Dan krijg je veel mooiere producten dan als iedereen dit voor zichzelf zou doen.”

Alles op rails
Het uitgangspunt voor het interieurontwerp was de wens om het middenschip vrij te kunnen maken voor evenementen. “Ik heb daarom het hele interieur op rails gezet. Dat geldt voor alle leestafels, kasten, de tribune en ook de vitrines. Alles is makkelijk opzij te schuiven. Het is een systeem dat vooral toegepast wordt in archieven. In DePetrus gebruiken we het heel zichtbaar, en in een publiekssetting. Dat is een nieuwe toepassing. Het maakt het interieur ook heel overzichtelijk. Alles is gemaakt van mooie natuurlijke materialen en in rustige kleuren, zodat het ook heel tijdloos is. Het is een ontwerp met respect voor de kerk en met af en toe een knipoog. Kijk maar naar de biechtschuifluikjes in de concentratiewerkplekken.”

Een klein wonder
Hanrath ziet het als een klein wonder dat het project van de grond is gekomen. “Dat is een compliment voor de vasthoudendheid van de gebruikers en de mannen van de BV die een kans zagen om de kerk zo te kunnen behouden.” Hij is er ook van overtuigd dat DePetrus een succes wordt: “Het is een fijne plek voor mensen en Vught om langere tijd te verblijven, vaardigheden op te doen en gezamenlijk antwoorden te vinden op vragen. Mensen kunnen er werken, lezen, koffie drinken, een cursus volgen, mooie dingen bekijken of samen iets doen. Het is bij uitstek een publieke ruimte. En het leuke is dat DePetrus zo eigenlijk de plek inneemt die vroeger de kerk had.”

Kijk ook bij

Jong talent exposeert in Museum Boxtel

Van 20 april tot en met 30 juni is in Museum Boxtel de expositie ‘MUBO …