Pump die tijdens de avond stond tentoongesteld, gemaakt door mensen van de dagbesteding

Ontmoeten en verbinden, Novalis meets ‘Pumps’

Aan de Industrieweg 9c in Vught is Theaterwerkplaats Novalis gevestigd, een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. De theaterwerkplaats was het decor voor de eerste versie van ‘Prosecco meets Pumps’.

Muriel Roos van ‘Prosecco meets Pumps’ legt uit: “Met een aantal vriendinnen hebben we een ontzettend leuke fundraisingavond meegemaakt in Duitsland. Daar komt het concept voor deze Ladiesnight vandaan. In Voerde organiseerden de dames van de lokale Lionsclub dit feest waarvan een aantal deelnemers direct tegen elkaar zeiden ‘dat gaan we ook doen’. Die Lionsclub in Voerde is gejumeleerd met die van De Meierij-Den Dungen, waaronder Sint-Michielsgestel en Schijndel ook vallen. Voor die jumelage lag er letterlijk een lijntje, want Voerde ligt aan het eind van het ‘Duitse lijntje’ dat door Schijndel loopt.”

Niet zomaar een avond
De feestavond was niet zomaar een avond. De kwaliteiten die Theaterwerkplaats Novalis in huis heeft werden er ten volle ingezet. Deze dagbesteding biedt mensen met een (licht) verstandelijke beperking een dagbesteding rondom theater. Allerlei disciplines op het gebied van theater worden de deelnemers aangeboden zodat er op die manier gewerkt wordt aan talentontwikkeling. Ron van Rooij, directeur bij Novalis, vertelt enthousiast: “Onze slogan is ontmoeten en verbinden. Wij bieden een vernieuwende kijk op dagbesteding in combinatie met een goed en veilig zorgaanbod. De deelnemers, we noemen ze ook wel theatermakers, staan bij ons centraal. Zo vinden we het persoonlijk belang vele malen belangrijker dan het uitvoeren van eventuele werkzaamheden. Dat werkt, we zien zoveel moois gebeuren onder dit dak.” De theaterwerkplaats herbergt ook ‘Lunchcafé Lekkerbeetje’ waarin iedereen, ook van buiten, elke doordeweekse dag van 12.00-14.00 uur terecht kan voor heerlijke broodjes. Hier worden deelnemers actief begeleid om horecawerkzaamheden uit te voeren.

Ontroerend
Muriel Roos: “Dat ontmoeten en verbinden sprak ons erg aan, en mede daarom kozen we voor Novalis als begunstigde van de fundraising. De theatergroep van Novalis heeft onze avond geopend met een speciaal voor ons afgestemde theatervoorstelling. Daar hadden ze hard op gestudeerd, en het was heel ontroerend om die inzet en passie voor het theater van het podium af te zien spatten. Tevens hadden ze voor alle dames een persoonlijk versierde ‘goodiebox’ gemaakt. Prachtige exemplaren zaten erbij, allemaal rond het thema Prosecco meets Pumps.” De avond werd verder opgeluisterd door een buffet, een fair met mode, sieraden, tassen, chocolade en wijn van lokale ondernemers en zang van de dames van ‘Muchoss’. De topshow van dj Sneekes van DDD (Dames Draaien Door) werd afgewisseld met carnavaleske muziek van de dames van ‘Plekband’. Aan het eind van de avond konden de bezoekers zich met een taxiservice, verzorgd door Lionsclub Meierij-Den Dungen, thuis laten brengen. Muriel Roos: “Op onze beurt waren wij er best trots op om 5.000 euro, de opbrengst van de avond, aan Stichting Novalis te kunnen overhandigen. Dit was de eerste ‘Prosecco meets Pumps’, en aan de enthousiaste reacties van de haast 200 vrouwen te horen smaakt het naar meer. Het is niet uit te sluiten dat er een vervolg komt.

Kijk ook bij

Pilotenhulp en de vooroorlogse Werkliedenvereniging

In de meest recente uitgave van ‘Schatten van Vught’ vertelt Wieke Schrover over een dramatische …