Ontmoet bekende Brabanders op hun historische plek

Wat hebben popzanger Ernst Jansz, amazone Anky van Grunsven en stripeend Donald Duck met elkaar gemeen? Ontmoet bekende Brabanders op hun historische plek!

Je eerste duik van de allerhoogste duikplank of de plek waar je voor ’t eerst je meisje kust … Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft ’n nieuw item online gezet via www.bhic.nl/bekendebrabanders. Daar vertellen bekende Brabanders hún verhaal over die ene specifieke plek die zo de geschiedenis tot leven brengt. Stap achterop bij wielrenster Marianne Vos en ontdek langs welk historisch bouwwerk zij zo vaak fietst, of ga mee met schrijver en spreker Wim Daniëls om te zien of zijn oude voetbalveldje in Aarle-Rixtel er nog is. Actievoeren zit de oud-politicus Jan Marijnissen in het bloed, maar voor die ene poort in Oss stond hij wel erg vaak. “Die plek symboliseert voor mij saamhorigheid en welke bijzondere resultaten je daarmee kunt bereiken.” Op welke locatie hij doelt, dat lees je in zijn verhaal.

Samen met vele andere provinciegenoten bekend uit sport, politiek, kunst en cultuur vertellen zij op www.bhic.nl/bekendebrabanders over een bijzondere historische plek uit hun jeugd. Het aantal bekende Brabanders op deze site blijft de komende tijd groeien. Aan de hand van al deze herinneringen leer je een ander Brabant kennen, hún Brabant …

Plek met een luchtje
Neem de goedlachse Robèrt van Beckhoven die we allemaal kennen van Heel Holland Bakt; hij vertelt dat hij met een baantje begon waar een heel ander luchtje aan hing. Ook wist deze Meester Patissier en Meester Boulanger al vroeg dat hij de bakkerij van zijn vader wilde overnemen. Hij leerde er de kneepjes van het vak, maar wilde wel zijn eigen koers varen en had daar zo zijn ideeën over. In Oudenbosch ontmoeten we Gerard Arninkhof, die jarenlang een van de nieuwslezers van het NOS journaal was. Hij gaat met ons terug naar zijn middelbare schooltijd bij de broeders van Saint Louis, waar de basis werd gelegd voor journalistiek. Als we amazone Anky van Grunsven vragen naar een plek die voor haar historische waarde heeft, hoeft ze niet lang na te denken. Rondkijkend over het terrein wijst ze naar de laatste rustplaats van haar geliefde Bonfire. En wist je dat de Bosschenaar Albert Verlinde zijn hart heeft verpand aan die ene plek waar zijn opa hem voor ’t eerst naar toe nam?

Benieuwd naar al hun herinneringen? Ga naar www.bhic.nl/bekendebrabanders.

Kijk ook bij

Naam Wasserij De Spuistroom terug in de Uilenburg

Sinds 21 juni 2024 is de originele ‘Eerste steen’ uit 1949 terug op het terrein …