Onthulling stamboom Regiment Wielrijders

Op vrijdagmiddag 16 juli was een klein gezelschap uitgenodigd in de ‘Collectie Wielrijders’ op Fort Isabella om aanwezig te zijn bij de onthulling van een bijzonder museumstuk, de stamboom van het Regiment Wielrijders. Dit unieke kunstwerk, dat in mei 1932 bij het 10-jarig bestaan van dat Regiment bij een feestelijke bijeenkomst in het Casino te ’s-Hertogenbosch was aangeboden aan de plaatsvervangend commandant, bleek na 90 jaar hard toe aan een restauratie.

Vanwege de vele beschadigingen die in die tijd waren ontstaan, leek het de Stichting Fort Isabellakazerne wenselijk om via crowdfunding de benodigde gelden bijeen te brengen om een restauratie mogelijk te maken. Na een oproep in het Brabants Dagblad en via social media werden de benodigde gelden bijeengebracht met de hulp van particulieren, stichtingen en de gemeenten Vught en ’s-Hertogenbosch. De restaurator die uiteindelijk werd aangetrokken is Michel van der Laar, die een groot aantal jaren voor het Rijksmuseum heeft gewerkt en inmiddels ook bekend is van zijn medewerking aan enkele tv-programma’s.

Restauratie was complex proces
Tijdens de onthullingsbijeenkomst gaf Wim Kievits, voorzitter van de stichting Fort Isabellakazerne, een korte toelichting op de stamboom en de afgebeelde geschiedenis van het Regiment Wielrijders, wiens voorloper in de jaren ’80 van de 19e eeuw is ontstaan uit diverse Wielrijders-afdelingen bij het Nederlandse leger. De stamboom bevat zorgvuldig getekende miniaturen die de bewapening van het regiment weergeven. Helaas zijn veel details verloren gegaan in de afgelopen decennia. Zoals Michel van der Laar daarna uitlegde is een en ander ook verklaarbaar door de gebruikte techniek van dit kunstwerk, dat op papier werd opgebracht en langzaamaan was verbleekt. De kwetsbare gouachetechniek, de blootstelling aan licht, en de fysieke beschadiging van het oppervlak zorgden ervoor dat de restauratie een zorgvuldig en complex proces werd. Uiteindelijk werd niet alleen de afbeelding hersteld, maar is ook de lijst gerestaureerd en van veiligheidsglas voorzien dat bovendien UV-werend is. Hiermee is de verdere achteruitgang van deze prachtige en unieke afbeelding weer voor een groot aantal jaren een halt toegeroepen. Bezoekers kunnen de stamboom voortaan weer bewonderen in de Collectie Wielrijders en daar de bijzondere details van dichtbij bekijken.

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …