De R.K. Huishoudschool

Ontheemd erfgoed (10) – de Huishoudschool aan de Irenelaan

In Vught wordt veel gebouwd. Vaak betekent dat, dat oude gebouwen worden gesloopt om nieuwbouw mogelijk te maken. Ook kunstwerken verdwijnen daardoor uit beeld. Soms worden ze herplaatst, maar soms ook verdwijnen ze naar de vuilstort. Het Vughts Museum doet zijn best om dit bedreigde erfgoed te redden. In deze rubriek vertellen we over een aantal kunstwerken die van hun plaats werden gehaald en wat ermee is gebeurd.

Door Henk Smeets

In 1953 werd aan de prinses Irenelaan in Vught een nieuwe huishoudschool gebouwd. Het ontwerp was van de Vughtse architect Edmund Nijsten (1902-1985), die ook de huizen aan de aangrenzende Prins Bernhardlaan ontwierp. Elders in Vught was hij de architect van de inmiddels gesloopte Paulus- en Antoniuskerk en de huizen rond het Moleneindplein.

In 1987 fuseerde de huishoudschool met de lts onder de naam Molenrijn. Aan de Brabantlaan verrees een nieuw schoolgebouw. In het gebouw aan de Irenelaan vestigde zich in 1988 de Tuinbouwvakschool NCB, die – komend uit Boxtel – vanaf 1959 was ondergebracht in de Vliertstraat. Terwijl de school aan de Irenelaan zat, werd de naam veranderd in Helicon. Ook werd er na verloop van tijd achter het gebouw van Nijsten een nieuw schoolgebouw neergezet. In 2011 verhuisde de opleiding naar ’s-Hertogenbosch, waar het onderdeel werd van Helicon Opleidingen mbo.

Het Jerusalemkruis in nieuwbouw ‘La Couronne’ aan de Irenelaan

Het schoolgebouw in Vught stond geruime tijd leeg, totdat het gebouw in 2018 werd gesloopt om plaats te maken voor ‘La Couronne’, een bouwplan met zeventien herenhuizen. Het ontwerp was van Six Architects. Het logo van de oude huishoudschool, dat in 1953 door Nijsten boven de toegangsdeur van het gebouw was geplaatst, werd in het nieuwe plan behouden en werd verwerkt in de toegangspoort van het complex.

Het logo van de huishoudschool roept vragen op. Een kruis op een rooms-katholieke school is op zich niet vreemd. Maar dit kruis is een zogenaamd ‘krukkenkruis’, ook wel Jerusalemkruis genoemd. Dat woord ‘krukken’ verwijst naar de dwarsbalkjes aan de vier uiteinden van het kruis. Maar waarom de verwijzing naar Jerusalem? Lang bleef dat onduidelijk, totdat de Tilburgse hoogleraar Arnoud-Jan Bijsterveld een verklaring gaf. De Franciscanen zijn in het Heilige Land belast met de zorg voor de katholieke heiligdommen. Daarom gebruiken zij het Jerusalemkruis. En wie waren de eerste docenten van de Vughtse huishoudschool? De zusters Franciscanessen!

Kijk ook bij

Nieuwe ‘Schatten van Vught’

Honderd jaar ‘Over ’t spoor’ en de Heilig Hartkerk Honderd jaar geleden was Vught een …