De ondertekening van het convenant in het Vughtse raadhuis door burgemeester Van de Mortel, samen met (v.l.n.r.) de mede-ondertekenaars Attje Kuijken (Novadic-Kentron), Frank van der Linden (Cello), Tom van Mierlo (Reinier van Arkel) en Dennis Schellekens (politie)

Ondertekening samenwerkingsconvenant Park Voorburg

Donderdag 27 februari is het Samenwerkingsconvenant Park Voorburg officieel ondertekend door burgemeester Roderick van de Mortel, de politie, Reinier van Arkel, Cello en NovadicKentron. Het convenant onderstreept de gezamenlijke verantwoordelijkheid en samenwerking tussen de zorginstellingen, gemeente Vught, politie en Openbaar Ministerie.

De afgelopen jaren hebben deze partijen intensief samengewerkt om zowel de kwaliteit van de zorg als de veiligheid en leefbaarheid op en rondom Park Voorburg en daarmee de maatschappelijke veiligheid in Vught een positieve impuls te geven. Een belangrijk doel van de intensievere samenwerking is het beter kennen van elkaars ondersteuningsvragen en het delen van expertise. De samenwerking resulteert in heldere afspraken over zorgsituaties waarbij een beroep gedaan kan en moet worden op elkaars kennis en inzet. De ingezette samenwerking werpt duidelijk haar vruchten af; zo is de inzet van politie op en rondom het zorgpark aanzienlijk afgenomen. Enkele jaren geleden moest de politie zeer regelmatig optreden op Park Voorburg, bijvoorbeeld vanwege assistentie van de zorg. In goede samenwerking met de zorginstellingen, gemeente, politie en Openbaar Ministerie zijn diverse maatregelen genomen om dit probleem aan te pakken.

Minder vaak politie nodig
Uit analyses bleek dat eigen maatregelen van de zorginstellingen, zoals een aangepast handelingsprotocol voor zorgpersoneel bij (dreigende) incidenten en vermissingen, en de uitgebreide, gerichte inzet van (zorg)beveiliging bijdragen aan de maatschappelijke en zorgveiligheid. Hierdoor is de politie minder vaak nodig. Dat is belangrijk, zeker nu de politie heeft laten weten dat ze zich in de toekomst meer wil gaan richten op haar kerntaken; gedwongen door personeelsgebrek.
Ook worden bijvoorbeeld gezamenlijke de-escalatietrainingen georganiseerd tussen de politie en zorginstellingen. Dit vergroot de kennis en kunde van de betrokken partners en draagt daarmee bij aan het voorkomen of zelfstandig opvangen van incidenten door de zorginstellingen. Daar waar nodig blijft de politie betrokken bij de veiligheid op en rondom Park Voorburg en ondersteunt de zorginstellingen.

Succesfactoren
De gezamenlijke inspanningen, afspraken en maatregelen worden gezien als belangrijke succesfactoren. Deze zijn nu verankerd in het ‘Samenwerkingsconvenant Park Voorburg’. In het convenant zijn naast de gezamenlijke doelstellingen en ambities, ook de relevante kernwaarden en uitgangspunten geborgd. Het is de bedoeling dat nu en in de toekomst, ieder vanuit eigen taak en rol, blijft samenwerken aan een goede kwaliteit van de zorg en een leefbare, veilige omgeving op en rondom Park Voorburg.

Kijk ook bij

Online een gokje wagen? Zo hou je het veilig

Advertorial Online gokken is populairder dan ooit. Met een paar klikken heb je toegang tot …