Ondertekening manifest ‘Iedereen doet mee’

Vught wil een inclusieve gemeente zijn voor mensen met en zonder handicap, beperking of psychische kwetsbaarheid. Op vrijdag 11 oktober ondertekenden wethouder Saskia Heijboer en Elise Adriaanse, voorzitter Toegankelijk, daartoe het manifest ‘Iedereen doet mee’. Tijdens de bijeenkomst werd tevens de nieuwe braillemenukaart overhandigd aan Willem van der Heijden van Grand Café Beleef!, Klaas van Leengoed van Kasteel Maurick en Johnny van Lith van het Vughtse Koffiehuis & Supervlaai.

Door Maarten Kroese

Het VN-verdrag ‘Handicap’ bestaat ruim drie jaar. Doel is het bevorderen, beschermen en waarborgen van de mensenrechten van mensen met een beperking. Centrale begrippen in het verdrag zijn inclusie, persoonlijke autonomie en volledige participatie. Met ondertekening van het manifest ‘Iedereen doet mee!’ kunnen gemeenten deze boodschap openlijk uitdragen.

Saskia Heijboer vertelde dat de gemeenteraad inmiddels het groene licht heeft gegeven voor een lokale inclusieagenda. “Wat betekent het voor iedereen om mee te kunnen doen en wat is daarvoor nodig?” In Vught bevinden zich veel zorginstellingen en wonen relatief veel mensen met een beperking. Toegankelijkheid speelt hier derhalve al veel langer. Ze complimenteerde Elise Adriaanse die zich al zo lang bezighoudt met toegankelijkheid. Heijboer is trots op Vught waar zo goed wordt samengewerkt. Visio de Vlasborch heeft de braillekaart ‘vertaald’ en de Vughtse horeca wil deze graag invoeren. Fantastisch, want “We moeten het echt samen doen.”

Koplopers
Kerstin Leidorf is beleidsmedewerker Inclusieve Samenleving van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Ze vertelde over het Koplopersprogramma VN-Verdrag Handicap waarmee begin vorig jaar zo’n 25 gemeenten zijn gestart en het manifest ‘Iedereen doet mee!’. Primair doel is het invoeren van een inclusieagenda door alle Nederlandse gemeenten. Ondertussen staat de teller op 40. Onderlinge uitwisseling van ervaringen is daarbij van belang. “Zo kan iedereen van elkaar leren.”

Menukaart in braille
Jan Witmer van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Vught en drie bewoners van Visio de Vlasborch, Anne-Marie van de Wiel, Monique Meulen en Lenie Schoonhoven, overhandigden de braillemenukaart aan de vertegenwoordigers van Grand Café Beleef!, Kasteel Maurick en het Vughtse Koffiehuis & Supervlaai. Zij benadrukten het belang van zo’n kaart. “Als visueel gehandicapte word je overal vriendelijk ontvangen. Er wordt gevraagd wat je graag zou willen eten, dat is vaak min of meer hetzelfde. Nu kan ik zelf de kaart bestuderen en verrassende gerechten uitkiezen. Daarnaast, niet onbelangrijk, kom ik ook de prijs te weten. Een geweldig initiatief!”

Kijk ook bij

Mensen hebben mensen nodig

Hé jij, kom erbij! We schreeuwen het niet van de daken; juist niet. Maar er …