Onderhoud jij jouw dakgoten goed?

Ingezonden mededeling

Als je een eigen huis hebt, dan weet je dat er altijd wel iets te klussen valt. Er is altijd wel een kozijn dat weer opnieuw in de verf gezet moet worden, een scharnier dat gesmeerd zou moeten worden of een pakket plinten dat al een jaar in de opslag ligt en nu eindelijk eens moet worden bevestigd. Sommige klussen kunnen wel even uitgesteld worden, maar er zijn ook taken die je echt niet moet vergeten. Het onderhouden van je dakgoot is een van deze dingen. Voer je dit geruime tijd niet uit, dan kan dat grote schade toebrengen aan je woning. Gelukkig zijn er mogelijkheden om te zorgen dat je nooit meer achter komt te lopen met het onderhoud van je dakgoot. Wij laten je zien welke.

Maak van je dakgoot geen probleem
Een dakgoot heeft als functie om het hemelwater dat op jouw dak terechtkomt op de juiste manier af te voeren. Had je geen goot, dan stroomde het water gelijk vanaf het dak op de grond waardoor je tuin in een moeras verandert. Als het water in je dakgoot komt, wordt het vervolgens op de juiste manier afgevoerd. Je dakgoot moet dan echter wel goed schoon zijn. Een verstopte goot kan tot veel problemen leiden. Je moet daarom in ieder geval eens per jaar je dakgoot reinigen. In een goot hoopt vuil zich namelijk snel op. Denk hierbij aan bladeren, takjes, zand en ander vuil. Blijft dit lang liggen, dan wordt het eerst een smerig goedje en vervolgens droogt het op. Daardoor kan het gebeuren dat het hemelwater niet meer goed weggevoerd wordt en zich in de goot ophoopt. In het ergste geval stroomt je goot over en krijg je lekkage in je woning.

Je kunt deze klus uitbesteden
Niet iedereen vindt het leuk om eens per jaar de ladder op te gaan. Ook kan het zijn dat je inmiddels op leeftijd bent en liever niet meer dergelijke capriolen ondergaat. In beide gevallen kan het daarom interessant zijn om een onderhoudscontract af te sluiten bij een partij die je dakgoot schoon kan maken. Je kunt voor een luttel bedrag per maand realiseren dat er eens per jaar een specialist bij jou langskomt om de dakgoot schoon te maken. Jij hoeft dit zelf niet in de gaten te houden, de specialist houdt de agenda bij en neemt contact met je op wanneer het weer tijd is voor een schoonmaakbeurt.

Bescherming tegen waterschade
Je dakgoot regelmatig laten schoonmaken is een belangrijke stap om waterschade te voorkomen. Maar er zijn nog meer dingen die kunnen zorgen voor waterschade, waar je minder controle over hebt. Aangezien waterschade behoorlijke kosten met zich mee kan brengen, wil je hier verzekerd voor zijn. Er zijn een aantal verzekeringen bij koophuis die hiervoor bedoeld zijn. Zo heb je de inboedelverzekering, die je dekking biedt voor schade aan de spullen in je huis. Maar je hebt ook de opstalverzekering, die juist dekking biedt voor schade aan het huis zelf. Dus, hoewel regelmatig onderhoud belangrijk is, is het net zo belangrijk om een goede verzekering af te sluiten.

Kijk ook bij

Martien en Jet van Broekhoven 65 jaar getrouwd

Martien (87) en Jet (86) van Broekhoven zijn op 20 juli 65 jaar getrouwd. Zij …