Onderhoud dak en dakgoten voorkomt veel ellende

Ingezonden mededeling

Heeft u de laatste tijd nog wel eens goed naar uw dakgoten gekeken? Zeker in de herfst raken dakgoten gemakkelijk verstopt door ophopend vuil en afgevallen blad. Een kapotte of verstopte dakgoot kan een hoop ellende opleveren zoals lekkage, beschadiging van muren en voegen of houtrot. Voorkomen is beter dan genezen en het is daarom verstandig uw dakgoten op tijd te (laten) inspecteren. Een tijdige kleine dakgootreparatie kan verdere schade voorkomen.

Ook het dak van huis, maar zeker ook dat van de schuur of garage verdienen uw aandacht. Het dak is misschien wel het belangrijkste stukje van uw huis. Het houdt u droog en warm en als het stuk gaat, geeft dat een boel ellende en schade. Lekkage en wateroverlast is het laatste waar u op zit te wachten, maar ook tocht, vocht, schimmel en kou zijn heel vervelend. En je komt er maar moeilijk weer van af. En hoe goed een dak ook gemaakt is, het blijft niet vanzelf voor altijd een goed dak. Net als alles, is ook een dak onderhevig aan slijtage.

Denk er maar eens over na wat een dak zoal te verduren krijgt. Flinke temperatuurverschillen betekenen bijvoorbeeld een flinke aanslag op het dak. Maar ook regen, wind, sneeuw, hagel en zon werken in op de dakbedekking. Vuil en plantengroei en zelfs vogels kunnen schade geven aan uw dak. Dakdekker Den Bosch adviseert u graag over het onderhoud van uw dak en dakgoten. Kleine reparaties na bijvoorbeeld een heftige storm kunnen gemakkelijk grotere schades voorkomen.

Lekkage
Een lek in een dak is altijd schrikken. Ineens heeft u water op plekken waar u dat niet wilt. U gaat aan de slag met emmers en pannen en probeert uw spullen weer droog te krijgen. En u wilt zo snel mogelijk weer een lekvrij dak. De dakdekker komt bij lekkage zo snel mogelijk om te bekijken wat er moet gebeuren. Vaak is het mogelijk om, door een kleine spoedreparatie uit te voeren, verdere schade zoveel mogelijk te beperken. U zit weer droog en kunt daarna rustig samen met de dakdekker overleggen over de verdere te nemen maatregelen en de kosten daarvan. Een heel nieuw dak laten aanbrengen, betekent best een investering, maar een goede dakdekker geeft 10 jaar garantie op materialen en werk. U betaalt ook pas wanneer u tevreden bent over het uitgevoerde werk. Dat geeft een gerust gevoel. Na zo’n dakrenovatie kunt u weer een hele poos vooruit.

Zelf een dak onderhouden is lastig en gevaarlijk. Het is typisch een klus om over te laten aan de vakman. Zij hebben de juiste ervaring en materialen om dit specialistische werk, ook op grote hoogte, veilig uit te voeren. Ook kennen zij de nieuwste materialen en weten ze aan welke regels en voorschriften ze moeten voldoen. Zij voeren ook op de voorgeschreven wijze het oude dak en alle restmaterialen voor u af.

Kijk ook bij

Museum van Gedenkplaats Kamp Haaren op afspraak open

De Gedenkplaats bevindt zich na de verwoestende brand, op de tijdelijke locatie aan het Gildepad …