Het Noordbrabants Museum is gestart met de voorbereiding van een omvangrijke internationale tentoonstelling over een belangrijke en kleurrijke periode uit de geschiedenis van West-Europa: de tijd van de Bourgondiërs. De komende jaren gaat het museum op zoek naar de Bourgondische wortels van de Nederlanden. Het resultaat van die zoektocht – in de vorm van voorbeelden van Bourgondische hofcultuur, profane en kerkelijke kunst en cultuur – wordt getoond op de expositie ‘Op zoek naar de ware Bourgondiërs’. Deze expositie is vanaf het najaar van 2022 te zien in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch, de meest Bourgondische stad van Zuid-Nederland.
Brabanders zijn Bourgondiërs. Althans, zo staan ze in Nederland bekend. Ze houden van feesten en gezelligheid, van lekker eten en drinken en ze genieten van het leven. Maar goed beschouwd kunnen ook de Vlamingen en Limburgers als Bourgondiërs worden betiteld, en zelfs de Hollanders en Zeeuwen. Want ook hun gewesten maakten deel uit van de Bourgondische Nederlanden en stonden onder het gezag van de Bourgondiërs. Maar: wie waren die Bourgondiërs eigenlijk? En waarom associëren we ‘Bourgondisch’ vandaag de dag met alle goede dingen van het leven?
Bourgondische hertogen
De tentoonstelling geeft antwoord op de vraag wie die Bourgondiërs waren en hoe zij aan de wieg stonden van het huidige Nederland en België. De hoofdpersonen in de tentoonstelling zijn de Bourgondische hertogen, van Filips de Stoute tot Karel de Vijfde, de vorst die je ‘de laatste Bourgondiër’ zou kunnen noemen. Ook hun echtgenotes komen aan bod: Margaretha van Vlaanderen, Isabella van Portugal en Johanna van Castilië, om er slechts enkele te noemen. Zonder de succesvolle huwelijken tussen deze machtige mannen en welgestelde vrouwen was het Bourgondische rijk nooit zo machtig en groot geworden.
Kunst uit de Bourgondische tijd
De expositie toont epische veldslagen en politieke ontwikkelingen uit de 14de tot en met 16de eeuw, maar laat de bezoekers ook kennismaken met de pracht en praal van de hertogen en de invloed daarvan op de adel en de rijke stedelingen. De Bourgondische vorsten waren opdrachtgevers voor de grootste kunstenaars van hun tijd: Claus Sluter, Rogier van der Weyden, Johan Maelwael, Melchior Broederlam, Jan van Eyck, Jheronimus Bosch en tal van bekende en onbekende kunstenaars en ambachtslieden. En natuurlijk komen op de expositie ook de Bourgondische feesten en banketten vol spektakel en vertier aan bod.
Medewerking van auteur Bart Van Loo
Het Noordbrabants Museum is druk doende de mooiste bruiklenen bijeen te brengen en het verhaal van de tentoonstelling verder te ontwikkelen. Het museum wordt hierin bijgestaan door Bart Van Loo, auteur van het zojuist verschenen en alom bejubelde boek De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen. Bart Van Loo zal als adviseur en ambassadeur aan de tentoonstelling verbonden zijn.
Speciale boekvoorstelling (29 maart)
Om alvast een eerste tipje van de sluier op te lichten, geeft Bart Van Loo op vrijdag 29 maart een zogeheten boekvoorstelling in de Statenzaal van Het Noordbrabants Museum. Rasverteller Van Loo gaat daarbij in op een van de minst bekende maar tegelijkertijd belangrijkste periodes uit de geschiedenis van de Nederlanden. Van Loo’s wervelende optreden staat garant voor een fantastische en kleurrijke vertelling én voor een nieuw inzicht in onze eigen geschiedenis.