Ommezwaai EngelenTafel

Bijna 10 jaar geleden nodigde Jeannette Saatrube voor het eerst acht wildvreemden uit om samen kerst te vieren thuis met haar gezin. Mensen die anders alleen zouden zijn met kerst. Een bijzondere en hartverwarmende avond werd het.

Dat smaakte naar meer! Het idee van de EngelenTafel was geboren en veroverde vele harten; zo vierden de afgelopen jaren duizenden mensen samen kerst aan een EngelenTafel. De vleugels werden al snel uitgeslagen van Vught naar heel veel plekken in Nederland en ook in België werd het idee opgepikt. Het is hartverwarmend te merken dat mensen heel graag een bordje bij zetten op de kersttafel en dat anderen graag ergens aanschuiven.

Taboe
“De eerste jaren merkten we een groot taboe op ‘alleen zijn’ en zeker met kerst. Zogenaamd kwam het nergens voor en was het onbespreekbaar, maar we wisten beter. Via diverse welzijnsorganisaties, huisartsen, zorghuizen en andere contacten bereikten we vele mensen die heel graag bij iemand thuis kerst willen vieren”, vertelt Jeannette Saatrube thuis aan haar eettafel. De afgelopen twee jaar met corona bleek het organiseren van EngelenTafels lastiger, door de lockdowns en opgelegde beperkingen in het aantal gasten thuis met kerst. De positieve keerzijde ervan is dat juist in deze coronatijd de bespreekbaarheid en openheid over ‘alleen zijn’ en je ‘eenzaam voelen’ een vlucht nam! Het taboe werd versneld doorbroken. Het is bespreekbaar geworden én ook wat je zelf te doen hebt; hoe je behoefte aan contact kunt uiten, hoe je in contact kunt komen en hoe dat contact onderhouden. Een fantastische ommezwaai!

Volgende stap
Dat maakt dat de EngelenTafel ook een volgende stap kan zetten: van ‘voordoen en helpen organiseren’ naar ‘inspireren om het zelf te doen’. Zo staat de website vol ervaringen, tips en een toolbox met draaiboeken en handige weetjes. Het vraagt dus van zowel de gasten als de gasttafels mogelijk een extra stap: om zelf uit te reiken naar de ander en in actie te komen. Jeannette: “Bij de oprichting van de EngelenTafel gaf ik aan dat ik hoopte dat dit ooit overbodig zou zijn. Omdat het taboe er dan af is, er meer bewustzijn is en mensen meer omzien naar mensen die alleen zijn. Zover zijn we nog niet. Wel brengen we mensen op het idee om uit te reiken naar elkaar. Wat en hoe dan precies, dat is juist het eigen initiatief dat we stimuleren.”

Inspiratie
Op vele plekken zijn alweer gasten uitgenodigd om samen kerst te vieren. Wat heb jij nodig om samen met anderen kerst te vieren dit jaar?! Wie nodig je uit of waar wil je aansluiten? Voor inspiratie, kijk op www.EngelenTafel.nl.

Kijk ook bij

Verkoop 10 woningen in Marktveldplein gestart

Green Real Estate maakt bekend op 8 december 2023 te starten met de verkoop van …