Ombudsmannen bezoeken Humanitas

Kinderombudsman Margrite Kalverboer en nationale ombudsman Reinier van Zutphen hebben op 6 september Humanitas  ’s-Hertogenbosch bezocht.  Ze spraken onder meer over  de complexe problematiek waarmee vrijwilligers steeds vaker te maken krijgen.

De ombudsmannen bezochten Humanitas in Den Bosch als onderdeel van een tour door Noord-Brabant. Om een inkijkje te krijgen in het werk van Humanitas ontmoetten ze deelnemers, vrijwilligers en medewerkers van de vereniging.

Zij vertelden de ombudsmannen hoe ze mensen in een kwetsbare situatie helpen. Mensen, die bijvoorbeeld schulden hebben of wel wat hulp bij de opvoeding kunnen gebruiken.

Ook bleek uit de verhalen dat door de bezuinigingen in de zorg en schuldhulpverlening steeds meer mensen met complexe problemen bij Humanitas aankloppen. De ombudsmannen gaven aan de indruk te hebben dat dit te maken kan hebben met de wachtlijsten in de professionele hulpverlening.

Tijdens de levendige gesprekken met deelnemers en vrijwilligers toonden Kalverboer en Van Zutphen  zich zeer enthousiast over de projecten van Humanitas. Van Zutphen was vooral onder de indruk van het grote aantal mensen dat  vrijwilligerswerk doet bij Humanitas. “Dat kan alleen maar met een professionele organisatie die mensen in hun kracht zet.” Kinderombudsman Kalverboer viel vooral op dat Humanitas “veel opvangt waar professionele hulpverlening gaten laat vallen”.

Aan het eind van het bezoek concludeerden de ombudsmannen dat ze een inspirerend inkijkje in de dagelijkse praktijk van Humanitas hadden gekregen. En dat er veel raakvlakken zijn tussen het werk van de ombudsmannen en van Humanitas. Reden genoeg voor Kalverboer en Van Zutphen om te stellen dat meer samenwerking in de toekomst een goed idee zou zijn.

Kijk ook bij

Prinses Beatrix Spierfonds zoekt collectanten

Van 8 tot en met 14 september 2024 vindt de jaarlijkse collecte van het Prinses …