Om 05.30 uur eerste koffie voor medewerkers opbouw Vrijmarkt

“Om ’s morgens half zes rijd ik naar het Vughtse centrum met een aantal kannen koffie. Daar is het dan de eerste koffietijd voor zo’n dertig medewerkers die vanaf dat moment in touw zijn voor de opbouw van de Vrijmarkt”, vertelt Sjef Pijnappels (54), al meer dan tien jaar voorzitter van de Commissie Vrijmarkt op Koningsdag.

Door Ton Wagenaars

Het blijft zonder twijfel de drukst bezochte manifestatie van Vught: de Vrijmarkt op Koningsdag. Het geschatte aantal bezoekers zou rond de vijfduizend schommelen, maar het kunnen er veel meer zijn. “Dat we daar geen zicht op hebben, komt door het feit dat we geen entree heffen. De Vughtse Vrijmarkt is gratis toegankelijk en daarin zit hem dan ook de charme. Voor veel bezoekers werpt een entreeprijs direct een barricade op om te komen”, zegt Pijnappels die al tien jaar zijn beste krachten geeft aan deze Vughtse topdag. Verder weet hij dat ook de aangeboden goederen een reden zijn om naar Vught te komen. “Je ziet er mensen rondsnuffelen die je doorgaans nooit in Vught ziet. Grootste trekpleister van de Vrijmarkt, naast de altijd gezellige omlijsting en fraaie nevenactiviteiten, is volgens mij, het aanbod in hoogstaande tweedehands kleding. Je staat ervan te kijken wat er aan modieuze kleding wordt verkocht en dat in alle maten.” Ook dit jaar staan er weer de 250 kraampjes in het dorpscentrum en dit keer is er een grote ruimte vrijgemaakt voor ‘de jeugdige middenstand’ op de kleedjes. Deze editie op de plaats waar tot voor kort het postkantoor stond. “De verkopers in de kraampjes zijn heel vaak vaste deelnemers. Ik schat tweederde deel al vele jaren. Ook dit jaar waren alle kramen in recordtijd verhuurd”, aldus Pijnappels die ook zijn dochters Karin, Esther en Laura al jarenlang ziet meewerken aan de jaarlijkse manifestatie. “En ook hun vrienden als dat mogelijk is.”

Kleinere kraampjes bij de groenbakken
Ook bij de achtentwintigste editie geeft het reglement de standhouders om 08.30 toestemming om de drie locaties te gaan bemannen en bevoorraden en andermaal gaat dit volgens een strak schema. “Alles toegezonden aan de deelnemers en op tijd aangeleverd. Gewoon in de bus gestopt door vrijwilligers, behalve als de inschrijver van buiten Vught komt en dat gebeurt nogal eens. In december was ook deze keer de eerste contactdag met de gemeente want al in januari staat Koningsdag ook daar op de agenda. Ik moet zeggen dat de samenwerking altijd vloeiend verloopt en dat is ook nodig gezien de omvang van de manifestatie. Daar werk ik samen met Adri van der Schuit, die als wijkteamleider van de gemeente beschikt over alle belangrijke details die bij deze immense klus horen.” En elk jaar zijn er aanpassingen om het evenement te verbeteren. “We hebben besloten toch wat meer te gaan kijken naar het steeds toenemende aantal stands met eetwaren. Ze zijn onontbeerlijk en geven een extra cachet aan de markt die moet bruisen, maar ze moeten niet oververtegenwoordigd zijn. Verder is het geweldig te zien hoe inventief mensen zijn, als er gehandeld kan worden. WC-bezoek is een noodzaak en vijftig eurocent voor een bezoek is dus ook lucratief. Creatiever is het om bij deze noodzakelijke bezoeken ook een soort strippenkaart in het leven te roepen. Tien keer plassen voor vier euro is dan toch mooi meegenomen. De kaarten zijn niet persoonsgebonden. Ook de geplaatste groenbakken op verschillende plaatsen langs ‘het parcours’ leveren na aanpassing van de kraampjes niet langer een belemmering op. “Er werden kraampjes gemaakt van drie in plaats van vier meter lang. Zo simpel kan het zijn, al is daar wel weer een investering voor nodig.”

Tweede vuilniszak
Voor Pijnappels is de Vrijmarkt de langste dag van het jaar: om 05.00 uur op en rond 22.00 uur ’s avonds thuis. Het opbreken start rond 16.00 uur, maar het duurt dan nog uren voordat de locaties Marktveld, Maurickplein en ‘Rond de kerk’ volledig zijn opgeruimd en de ‘vuilperswagen’ de restanten heeft verwerkt. “Het is goed te zien, dat er een zekere tucht bestaat bij het merendeel van de standhouders. Bij het uitreiken van de plastic vuilniszak op het einde van de dag wordt al meermalen gevraagd om een tweede zak. Dan weet je dat ze van plan zijn om alles wat resteert mee te nemen.” Sjef Pijnappels is de laatste die het ‘strijdtoneel’ verlaat. Als alle ‘eendagsondernemers’ met de dagwinst zijn vertrokken en de vele kramen zijn afgetuigd en ingeladen, maakt hij nog één keer een rondgang langs de restanten. Dan is daar altijd weer de drang om toch nog iets bruikbaars mee te nemen naar huis voordat het in de container verdwijnt. En voor omwonenden is dit ook nog even een heikel moment. Pijnappels: “Laat niets van uw eigen wooninrichting op het trottoir staan tijdens die opruiming. Het is voorgekomen dat een sierlijk zitbankje van een omwonende al bijna in de container was verdwenen. Een luid alarm kwam juist op tijd.”

Kijk ook bij

Weer even kind van de natuur in Het Bewaarde Land

Hou je van het bos en wil je je liefde voor de natuur overbrengen op …