Foto: Ruud Strobbe

OKV onder de indruk van JADS

Afgelopen woensdag waren de leden van de Ondernemerskamer Vught te gast bij de Jheronimus Academy of Data Science. Zij raakten onder de indruk van deze universiteit in Den Bosch die zich bezighoudt met de nieuwste en belangrijkste wetenschap van deze tijd: Data Science, het vinden en verklaren van verbanden binnen data.

Door Maarten Kroese

JADS is gevestigd in het voormalig klooster Mariënburg aan de Bossche Sint-Janssingel. Twee jaar geleden woonden er nog nonnen, inmiddels alleen studenten. Bij de verbouwing tot universiteit zijn geen pogingen gedaan de religieuze oorsprong te verbergen. De kapel uit 1488 en het klooster uit 1899 ademen nog de sfeer van het rijke katholieke leven van weleer. Glas in lood, imposant hoge ruimtes, terrazzovloeren, donker eikenhout. Schijn bedriegt. De JADS is echt een moderne universiteit waar master- en PhD-studenten uit de hele wereld zich bezighouden met Data Science, ook wel aangeduid als ‘de nieuwe zon’. Net zo trendy als duurzaamheid. De OKV-leden zijn in de imposante hal al onder de indruk, al was het maar van de slimme ledverlichting van Martijn van Kampen die Vughtenaren direct herkennen uit DePetrus.

De presentatie vindt plaats in de tot collegezaal omgetoverde kapel. Jos den Otter, de kersverse OKV-voorzitter, leidt de sprekers professioneel in en wijst de aanwezigen nog subtiel op het RABO Coöperatiefonds, dat verenigingen en stichtingen financieel ondersteunt. Geert-Jan Peters, Business development, schetst daarop een levendig beeld van de JADS, die direct samenwerkt met Tilburg University en TU Eindhoven. Hij wijst op de duidelijke indeling van het gigantische gebouw: links de bedrijven, rechts het onderwijs, beneden de start-ups.

Ronald Buijsse, Academic Director en data-expert, wijst op het enorme belang van Data Science en wat dit voor gewone mensen kan betekenen. Namelijk het vinden van relevante verbanden uit data teneinde beter beslissingen te kunnen nemen. Als voorbeeld van een toepassing van Data Science noemt hij de autonoom rijdende Tesla, die twee van de aanwezige ondernemers wel geprobeerd hebben.

De rondleiding geeft een goede indruk van het enorme gebouw. Een groot trappenhuis met stenen treden en betegelde lambriseringen. Sobere maar ruime kamers, volgestouwd met computers. Op de bovenste etage een schitterend uitzicht op de Bossche binnenstad en de lommerrijke kloostertuin. Een student vertelt er boeiend waarom hij speciaal hier studeert. Er wordt een glimp geworpen op de 70 interne appartementen en het is al weer tijd om na te praten over de boeiende middag tijdens de prima maaltijd met borrel.

Kijk ook bij

Pablo Larrazábal prachtige winnaar KLM Open

Pablo Larrazábal had op de laatste hole nog een toegift. Met een birdie sloot de …