Algemeen bestuurslid Harm Schilders, een trefzeker pointeur

Officiële opening accommodatie ‘Pétanque Union Bois le Duc’

Met de Europese Kampioenschappen Pétanque 2022 op komst, van 13 t/m 17 juli op de Bossche Parade, is de tijd rijp voor een volwaardige jeu-de-boulesvereniging binnen de stadsgrenzen. Het komende weekeinde wordt dan ook de kersverse accommodatie van Pétanque Union Bois le Duc, de eerste bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) aangesloten pétanquevereniging, officieel geopend.

Het spel jeu de boules (officieel ‘pétanque’ geheten) is al tientallen jaren bekend in Nederland. Overal zijn er grote verenigingen te vinden met meer dan 100 leden zoals bijvoorbeeld in Berlicum, Sint-Michielsgestel en Oss. Toch was er in ’s-Hertogenbosch, in tegenstelling tot vrijwel alle andere grote Nederlandse steden, nog geen vereniging van formaat. “De tijd is rijp,” begint voorzitter Antoon van Mil, “het spel/de sport is ‘hip and happening’. Niet alleen veel ouderen spelen het, ook de jeugd begint onze sport meer en meer te omarmen.” Van Mil doelt hier op de vele vrienden- en jongerenclubjes die verspreid door de stad spelen, maar ook op de wens van een jeu-de-boulesbar om zich in ’s-Hertogenbosch te vestigen. “Het is niet alleen een goedkope, maar ook een zeer toegankelijke sport. Een set boules en wat vrienden volstaan en je hebt niet meteen dure faciliteiten of tenues nodig, het is mogelijk heel basic te beginnen.” Dat is ook wat P.U. Bois le Duc doet met 16 eenvoudige, maar zeer fraaie jeu-de-boulesbanen bij de evenzo fraaie kantine van s.v. C.H.C., de voetbalvereniging aan De Fuik waarmee de vereniging samenwerkt, gelegen in het midden van het bruisende stadsdeel West.

Spel en sport, sport en spel
Net als elke sportvereniging wil P.U. Bois le Duc spel en sport met elkaar combineren. “Als vereniging zijn we aangesloten bij de NJBB, hierdoor kunnen we onze leden een speellicentie aanbieden die toegang geeft tot toernooien en competities. Ieder verenigingslid krijgt deze licentie, maar dat betekent niet dat je niet meer recreatief kunt spelen, integendeel!” De vereniging wil een thuisbasis vormen voor iedereen, zowel voor de recreant die alleen op de eigen accommodatie een balletje wil gooien als voor de meer gedreven competitiespeler. “Net als bij bijvoorbeeld tennis of voetbal zijn het de recreanten die zorgen dat de competitiespelers kunnen spelen en andersom. De vereniging is tenslotte voor én van iedereen, ongeacht afkomst of wat dan ook en of je nu recreatief of competitief wilt spelen.”

Eén weekeinde, twee openingen
In het weekeinde van zaterdag 2 en zondag 3 juli wordt de accommodatie op twee manieren geopend. Op zaterdag vindt de formele opening plaats in het bijzijn van diverse genodigden waaronder een aantal notabelen van de gemeente ’s-Hertogenbosch en belangrijke stakeholders als Founding Sponsor Heesen Yachts uit Oss. “Het begon met een bijdehand grapje op LinkedIn, maar Heesen Yachts reageerde direct erg sportief en heeft uiteindelijk een belangrijke donatie gemaakt waarmee het laatste zetje werd gegeven en we onze langgekoesterde droom konden realiseren”, vertelt Van Mil dankbaar.
Op zondag vindt er een open jeu-de-boulesmixtoernooi plaats waaraan iedereen, met of zonder boules, kan deelnemen. Individuele deelname is mogelijk, boules zijn er voldoende, inschrijfgeld is niet van toepassing en men kan zich ter plaatse aanmelden. Ook als je het spel helemaal nog niet kent maar er toch eens aan wilt proeven. ben je van harte welkom. Meer informatie op de evenementenpagina van www.puboisleduc.nl.

Kijk ook bij

O’pen Atelierroute Oisterwijk

Op zondag 30 juni is de tweede editie van de O’pen Atelierroute Oisterwijk. Het is …