Oekraïense vluchtelingen in huis? Meld het bij de gemeente

Ingezonden mededeling

Hebt u een of meer Oekraïense vluchtelingen in uw woning opgevangen? Dan willen wij u en uw gasten graag kunnen helpen. Dat begint met een goede registratie van uw gasten en uzelf. Ga naar www.vught.nl/oekraine en vul online het aanmeldingsformulier in.

Een goede registratie is belangrijk. Daarmee kunnen we de vluchtelingen en uzelf gericht helpen. Bijvoorbeeld met antwoorden op vragen, zorg, waar dat nodig is, dagbesteding, werk, onderwijs en financiële steun. De online registratie is de eerste stap.

Hoe verder?
Na de registratie ontvangen u en uw Oekraïense huisgenoten een uitnodiging voor een bezoek aan het gemeentekantoor. Samen met een tolk zorgen we ervoor dat we de identiteit van uw gasten vaststellen en registreren we die in Basisregistratie Persoonsgegevens.

Identiteit vaststellen is belangrijk
Het vaststellen van de identiteit is om meerdere redenen belangrijk. Zoals vermeld, om gerichte hulp te kunnen bieden, maar ook om naasten te kunnen informeren die naar hun familie op zoek zijn. En natuurlijk willen we voorkomen dat mensen zich uitgeven voor vluchtelingen, maar dat niet zijn. Hartelijk dank voor uw medewerking!

Het gemeentebestuur van Vught

Tien tips voor het opvangen van een vluchteling

Overal in ons land melden Nederlanders zich aan bij Takecarebnb om vluchtelingen uit Oekraïne op te nemen. Ook in Vught, Helvoirt en Cromvoirt. Het is geweldig dat zoveel inwoners zich voor hun medemensen inspannen. Wel komt er heel wat kijken bij het in huis nemen van vluchtelingen. Takecarebnb heeft tien adviezen op een rijtje gezet.

1. Doe het niet alleen: vorm een kring met vrienden, buren, familie en zorg samen voor huisvesting en begeleiding. Niemand weet hoe lang het gaat duren en samen hou je het langer vol.
2. Wees open en maak alles bespreekbaar. Hoe minder ingeslikt, hoe minder kans op misverstanden of irritatie. Maar pas op met die Hollandse directheid, kies je woorden zorgvuldig.
3. Bied privacy: een eigen kamer, tijd en ruimte voor je gast om zich terug te trekken.
4. Wees niet verbaasd dat je gast veel op zijn/haar telefoon kijkt want het nieuws uit Oekraïne en contact via social media zijn heel belangrijk.
5. Maak duidelijke, praktische afspraken. Over eten, douchen, licht uit, sleutel, opruimen, etc.
6. Realiseer je dat je gasten vermoeid, boos, teleurgesteld en angstig zijn. Wees tolerant.
7. Wees alert op tekenen van stress en overspannenheid. Neem zo nodig het initiatief voor doktersbezoek en schakel professionele hulp in.
8. Denk goed na over de positie van logerende kinderen. Probeer een dagprogramma te organiseren (thuisonderwijs, sport, ontspanning).
9. Schroom niet om je gast om kleine wederdiensten te vragen. Koken, oppassen. Het geeft je gast een fijn gevoel iets terug te kunnen doen.
10. Als het logeren niet meer gaat, neem dan contact op met de gemeente. De gemeente moet altijd een alternatief kunnen bieden.

Sinds 2015 koppelt Takecarebnb vluchtelingen aan Nederlandse gastgezinnen. De organisatie pleit voor opvang met een warm hart en een koel hoofd. Meer weten of aanmelden? Kijk op www.takecarebnb.org. Klik op de groen balk bovenin voor informatie over Oekraïne.

Kijk ook bij

Wildbeheereenheid investeert in broedsucces van wilde eend – mét resultaat!

Wildbeheereenheid Broek en Duin (belast met jacht, populatiebeheer en schadebestrijding op 12.500 ha binnen de …