Noord-Zuidpool fototentoonstelling bij opening Statenjaar 2019 in provinciehuis

Op uitnodiging van de provincie Noord Brabant heeft de Vughtse poolfotograaf Wim van Passel, onder de naam ‘Oogverblindende oorsprong’ een indrukwekkende tentoonstelling ingericht in de ontvangsthal van het provinciehuis. Deze collectie imposante, nieuwe beelden is te zien tot en met 30 oktober. Toegang gedurende werktijd gratis.

Gelet op het feit dat het provinciaal bestuur het komende ‘Statenjaar’ van plan is nog meer aandacht te besteden aan de klimaatverandering en de daaruit voortvloeiende gevolgen, heeft het Van Passel uitgenodigd. Gedeputeerde Marianne van der Sloot opende op 4 september de tentoonstelling met een indrukwekkende toespraak.

Oogverblindende natuur
Die beelden tonen nog steeds een oogverblindende natuur, maar van al hetgeen Van Passel de afgelopen 20 jaar tijdens 39 poolreizen -die hij samen met zijn vrouw Jeannette maakte- heeft weten vast te leggen, heeft de ‘doorsnee burger’ nog geen 10% via de media meegekregen. Het is dan ook niet alleen overweldigend, maar ook indrukwekkend te zien hoe die poolgebieden er nu nog uitzien. Nog steeds van ongekende schoonheid, maar kwetsbaarder dan ooit tevoren. Het is nauwelijks voor te stellen dat Van Passel momenteel hele bloemenvelden vastlegt op de oostkust van Spitsbergen. Zaad dat miljoenen jaren lang door de wind naar het noorden werd geblazen en daar steeds in een natuurlijke ‘vrieskist’ is gevallen, komt als gevolg van de opwarming van de aarde nu weer tot bloei, omdat wij, mensheid, collectief de stekker uit die ‘vrieskist’ trekken.

Uitgehongerde beren
Dat klinkt mooier dan het is, want Wim ziet de gletsjers jaarlijks korter worden, met alle risico’s op waterstijging van dien. Om over het vrijkomende gas maar niet te spreken, dat jaarlijks vrijkomt tijdens het steeds verder ontdooien van de permafrost.

Deze tentoonstelling overtuigt elke bezoeker van de noodzaak die ongekende schoonheid te beschermen, zodat ook de kinderen van onze kinderen daar nog van kunnen genieten. En hoe moet het met de ijsberen? De evolutie heeft ze zo’n 15.000 jaar gelegenheid geboden van bruine naar witte beer te evolueren. Maar nu gunnen we ze nog geen 50 jaar om weer als bruine beer enige kans op overleving te hebben. Wim fotografeerde tientallen totaal uitgehongerde beren op het drijfijs langs de rand van de poolkap tijdens een oversteek van noordwest Spitsbergen naar noordoost Groenland.

Kortom: wil je de poolgebieden in al hun overweldigende schoonheid met eigen ogen zien? Een bezoek aan die nieuwe tentoonstelling ontneemt je alle twijfel: dit unieke gebied moet niet alleen omwille van zijn ongekende schoonheid worden beschermd, maar vooral omwille van onze verplichting deze planeet ook voor onze kleinkinderen leefbaar te houden.

Kijk ook bij

13 december kerstmarkt Robert Coppes Stichting in Vught

‘Coppes Couleur’, de dagbesteding voor blinde en slechtziende volwassenen van de Robert Coppes Stichting in …