‘Nog voor de zomer leveren we alle huurwoningen in de Grote Zeeheldenbuurt op’

De overhandiging van de eerste sleutels aan de nieuwe bewoners van de Grote Zeeheldenbuurt was een bijzonder moment voor Rick van de Ven, uitvoerder van aannemer Huybregts Relou. “Iets meer dan een jaar geleden startten wij met de bouw. Als ik kijk naar wat er nu staat, dan ben ik echt trots. Trots op de hele uitstraling van het project, het straatbeeld dat we samen hebben weten te creëren en de snelheid waarmee we dit gedaan hebben.”

Volgens Van de Ven is de kwaliteit van dit segment huurwoningen ongekend. “De uitgebreidheid van de toegepaste duurzame installaties zie je nergens anders terug. Ook de diversiteit in het straatbeeld is kenmerkend. Normaal bouwen we huurwoningen in een straat waarbij er maar twee verschillende opties zijn. In de Grote Zeeheldenbuurt zijn de woningen én divers, én duurzaam, én verschillend in grootte, én met zorg afgewerkt met bijvoorbeeld aluminium kozijnen en veel zinkwerk. Dat maakt de bouw voor ons ook veel leuker. Deze diversiteit zorgt automatisch voor een variëteit aan mensen in de wijk.”

Veel aandacht voor samenwerken
De bouw heeft volgens de aannemer weinig last gehad van de coronamaatregelen. “Het enige is dat we de planning wat hebben aangepast. Op zo’n manier dat er telkens maar één discipline in de woning aan het werk was. Dus als de loodgieter bezig was, dan liepen niet ook nog timmerlui of metselaars rond. Of ze moesten bij dezelfde firma werken, want die komen al samen met één bus.” Wat het project extra bijzonder maakt, is de plezierige samenwerking met de opdrachtgever, woonstichting Charlotte van Beuningen, vertelt Van de Ven. “Hierin is veel tijd gestopt, waardoor wij ook werden gestimuleerd om er voor de bewoners een feestje van te maken. Zoals het hoogste punt in december vorig jaar bij de appartementen. Toen kregen we bezoek van Sinterklaas. Die hebben we naar het dak getakeld, zodat hij de schoorstenen kon bekijken. Dat zijn momenten die je altijd bijblijven.”

Allesbehalve standaard
De nieuwe Grote Zeeheldenbuurt is volledig gasloos. De duurzame technische installaties maakten van de bouw een extra uitdaging voor de aannemer. “Voor het verwarmen van de woningen gebruiken we aardwarmte. Daarvoor moet je bronnen boren op dieptes tussen de 90 en 180 meter per woning. En je weet nooit wat je tegenkomt in de grond. Daarbij hebben de woningen zonnepanelen en een warmteterugwinsysteem, wat erg van deze tijd is, maar allesbehalve standaard en voor huurwoningen ongekend.”

Superstille installaties
Leren door het te doen. Dat was ook het doel, zowel voor de woonstichting als voor de aannemer. Van de Ven: “Bewoners wil je laten ervaren hoe die eigentijdse installaties werken. Kijk, cv-ketels kennen mensen en we weten al jaren hoe die werken. Deze nieuwe manier van verwarmen is wat trager. En de verwarmingsinstallatie werkt ook als koeling. Zo melden sommige bewoners dat de installatie niet werkt. Ze werken wel gewoon, maar de installaties zijn tegenwoordig zo stil dat je die niet hoort in huis.”

Niet voor niets besteedt Huybregts Relou veel aandacht aan nazorg. “Dat hoort ook zo”, benadrukt Van de Ven. “De woonstichting wil naar de bewoners communiceren met een gouden randje, en daar hoort nazorg net zo goed bij. Zo lopen we na oplevering met de bewoners door het huis en leggen we hen alles uit. Gemaakte foutjes komen er ergens een keer uit en dat is niet erg. Als je ze maar adequaat oplost en dat doen wij.”

Veel bekijks
De bouw trok volgens de uitvoerder veel bekijks. “Niet alleen van mensen die er komen te wonen, maar ook bijvoorbeeld van ouderen die kwamen vertellen dat op de plek waar wij de palen de grond in sloegen, zij vroeger nog hadden gevoetbald. Mooie levensverhalen hebben we gehoord aan de poort. Daar namen we ook de tijd voor. Dat is heel de gloed die over het project hangt: samenwerken en er samen over praten.”

Nog voor de zomer levert Huybregts Relou alle huurwoningen op aan de bewoners van de woonstichting. “Ook is de inrichting van de openbare ruimte met het park en de wadi’s dan al in volle gang”, blikt Van de Ven vooruit. “Dat wordt wel topsport, maar dat is het streven van iedereen. Ik wens alle bewoners net zoveel woongenot toe als wij tijdens de bouw plezier hebben ervaren.”

Kijk ook bij

Voorbereidingen Zomerschool Vught in volle gang

Nu de eerste versoepelingen zijn doorgevoerd en steeds meer 55-plussers zijn gevaccineerd, is er goede …