Jonge bezoekers op pad met de audiotour junior ‘Achter prikkeldraad’ in Nationaal Monument Kamp Vught (Foto: Jan Willem de Venster)

NM Kamp Vught wéér Kidsproof museum

De Museumvereniging maakte op 2 november bekend dat Nationaal Monument Kamp Vught voor de tweede keer de titel ‘Kidsproof’ ontvangt. De titel wordt toegekend aan musea die van jonge museumbezoekers – de ‘museuminspecteurs’ – een hoge waardering krijgen. NM Kamp Vught was in 2022 het eerste Kidsproof museum dat gevestigd is op de plek van een voormalig concentratiekamp. Sinds de ontwikkeling van de audiotour junior ‘Achter prikkeldraad’ voor bezoekers vanaf 10 jaar hebben aanzienlijk meer gezinnen het herinneringscentrum bezocht, naast de vele schoolgroepen die een rondleiding kregen (bijna 1400 in 2022).

Directeur Jeroen van den Eijnde: “Deze toekenning is opnieuw een krachtige onderstreping van de toegankelijkheid, óók voor kinderen vanaf 10 jaar, van Nationaal Monument Kamp Vught. We vertellen de verhalen over Kamp Vught op een indrukwekkende plek, met de inzet van ruim 130 vrijwilligers en het vaste team. Dit is een plek die veel mensen – zeker ook in deze tijden van oorlog en haat – inspireert om na te denken over begrippen als vrijheid en medemenselijkheid.” Landelijk zijn er nu 77 musea die werden bezocht door voldoende museuminspecteurs én die een hoge beoordeling kregen, waarvan acht in Noord-Brabant (2022 landelijk: 55 en zes in Noord-Brabant).

Fotoalbum
Met een kleurrijk ‘fotoalbum’ gaan jongeren op pad en voeren ze opdrachten uit. De jonge bezoekers leren over de verhalen van leeftijdgenoten. Waarom kwamen Tanneke en Hans met hun ouders in Kamp Vught terecht? En hoe was het voor de Joodse Lotty, George en Ursula? Ook horen ze verhalen van kinderen die op een andere manier met Kamp Vught te maken krijgen, zoals de jonge Will uit Vught. De aanbevolen minimumleeftijd voor een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught is 10 jaar. De (groot)ouders of verzorgers kunnen tegelijk de route voor volwassenen volgen. De audiotour junior ‘Achter prikkeldraad’ is ook beschikbaar in het Engels. Momenteel werkt het museum aan een audiotour junior in Nederlandse Gebarentaal voor dove en slechthorende jongeren die het museum bezoeken.

Bezoekersreacties
“Sinds een paar jaar een nieuw en respectvol ‘jasje’. Veel interactief, daardoor ook veel meer beleving en interessanter voor kinderen. Gave speurtocht met boekje en cadeautje achteraf. Zeer indrukwekkend. Duidelijk omschreven, beschreven. Veel documentatie en originele items”, schreef Verena in een review op Google. “Een heftige, maar o zo belangrijke plek om te bezoeken. Voor kinderen heeft NM Kamp Vught een gepaste audiotour met bijbehorende opdrachten. Een plek om stil van te worden. Een plek om een boodschap van hoop en liefde achter te laten”, schreef Ann uit België.

Kijk ook bij

O’pen Atelierroute Oisterwijk

Op zondag 30 juni is de tweede editie van de O’pen Atelierroute Oisterwijk. Het is …