NL Doet in actie in het Bleijendijk Beekdal ~ aanplanten van 2 km vlechtheg.

Op de Boomfeestdag van woensdag 13 maart stonden er 27 kinderen van basisschool de Driestroom met hun dappere juf klaar om te starten met de aanplant van 2 km vlechtheg in het Bleijendijk Beekdal. Het beekdal ligt langs de Essche stroom op de rand van St.Michielsgestel.

Het driehoeksverband werd ras begrepen en met een enorm enthousiasme was er na 1,5 uur maar liefst 100 meter beekdal voorzien van meidoorn, egelantier, kardinaalsmuts, veldesdoorn en nog 20 andere soorten planten. Warme chocolademelk toe en tóen begon het pas te regenen!

Het multifunctionele plan voor dit beekdal van Landgoed Bleijendijk, ontworpen door Noam Schipper (Soontiëns hoveniers), begeleid en van advies voorzien door Karel Voets (Brabants Landschap) en Lex Roeleveld (Stichting Heg en Landschap) belooft een zeer biodivers landschap te worden. De bloeiende en groeiende haag zal een toevluchtsoord zijn voor vele vogels, insecten, kleine en grotere zoogdieren en evenzo is er dekking voor groter wild. De schapen zullen rustig kunnen grazen terwijl de honden kunnen snuffelen aan de buitenrand van het gebied.

Op de landelijke NL Doet dagen; Vrijdag 15 maart zowel in de ochtend, als in de middag en zaterdagochtend 16 maart, was er volop activiteit in het beekdal. Middels de grote informatieborden terplekke, facebook, Het Klaverblad, de Brug en via via hadden vele geïnteresseerden uit binnen èn buitenland gehoord wat het nieuwe plan van Landgoed Bleijendijk inhield.

Het plan wordt door veel mensen, evenals de gemeente Sint Michielsgestel en Vught; burgemeester Pommer, Wethouder van de Ven, Waterschap de Dommel en de Provincie Noord-Brabant een warm hart toegedragen doordat het een sympathieke oplossing biedt aan het wijdverbreide probleem van recreërende honden en grazende schapen in hetzelfde gebied. Daarnaast biedt het een alternatieve manier om een beekdal te ontwikkelen. Gemeente Sint-Michielsgestel heeft daartoe zelfs financieel bijgedragen aan het initiatief.

Het fysieke aanplanten van de maar liefst 5000 plantjes bleek ook een aangename en gezellige klus, omdat het sowieso in teams van twee moest gebeuren, wat direct het ijs deed breken bij mensen die elkaar nog niet zo goed kenden. De klap op de vuurpijl is bij de vrijwilligersacties op Bleijendijk steevast de zeer goed verzorgde lunch en borrel van cateraar Tijdink en Tijdink.
Zaterdagmiddag om stipt 12:30u werd het laatste plantje geplant, voor zover mogelijk in het reeds natter wordende beekdal. Het is nu even wachten tot de Essche stroom iets zakt, waarna de resterende plantjes en grote Elsen in het gebied geplant kunnen worden.

Kom gerust een kijkje nemen, met laarzen aan weliswaar! Mountainbikers vragen we het gebied te mijden, om te voorkomen dat de kwetsbare aanplant stuk wordt gereden.

Kijk ook bij

N65 richting Tilburg dicht

Vanmiddag (woensdag 21 februari) zijn twee vrachtwagens op elkaar gebotst op de N65 ter hoogte …