V.l.n.r.: Mariëlle van Alphen (wethouder gemeente Boxtel), Hannie van Loon (rayonmanager UWV), Rob Vorstenbosch (financieel directeur WSD), Karin Hoogteijling (projectleider pilot WIA Werkgeluk), Toine van de Ven (wethouder gemeente Vught), Peter Raaijmakers (wethouder gemeente Sint-Michielsgestel), Menno Roozendaal (wethouder gemeente Meierijstad)

Nieuwe weg om mensen met WIA-uitkering aan werk te helpen

Mensen die al langere tijd gebruikmaken van de WIA – Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen – gemakkelijker aan werk helpen. UWV, sociaal ontwikkelbedrijf WSD en gemeenten Boxtel, Vught, Sint-Michielsgestel en Meierijstad onderzoeken de mogelijkheden tijdens een nieuwe pilot.

Tijdens deze proef onderzoeken ze of werken met begeleiding van sociaal ontwikkelbedrijf WSD de kansen op werk voor mensen met een WIA-uitkering vergroot. Met de komst van de Participatiewet in 2015 zijn er minder mogelijkheden voor mensen met een WIA-uitkering om, al dan niet met begeleiding, weer aan het werk te gaan. Bijvoorbeeld omdat er weinig financiële prikkels voor werkgevers zijn om mensen te laten werken of omdat er geen middelen zijn voor mensen met een WIA-uitkering om via een sociaal ontwikkelbedrijf te werken. De zes partijen willen de mens centraal zetten en kijken welke mogelijkheden ze samen hebben, zodat mensen met een WIA-uitkering binnen hun mogelijkheden wel kunnen werken. Het hebben van werk heeft een positief effect op gezondheid en welbevinden. In de pilot starten maximaal 20 mensen. Zij werken bij WSD op een plek die ze aanspreekt. Daarbij krijgen ze van WSD de begeleiding die ze nodig hebben. De pilot loopt tot 1 juli 2023.

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …