Nieuwe ‘Schatten van Vught’ is uitgekomen

Rechtspraak in oorlogstijd en scholen in Cromvoirt, Helvoirt en Vught

In het decembernummer van Schatten van Vught schrijft Twan van den Brand over mr. A.J. Vliegenthart, president van het Bossche Gerechtshof, die tijdens de bezetting onafhankelijke rechtspraak moest zien te handhaven. Een rol die veel lijkt op die van een burgemeester in oorlogstijd.

Van den Brand laat zien hoe het aanblijven van deze magistraat nuttig was voor de samenleving, maar ook zijn grenzen kende. Ook na de oorlog was onafhankelijke rechtspraak voor Vliegenthart essentieel, wat blijkt uit zijn houding in de zaak van Willem van Beuningen jr.

Scholen
Het tweede deel van deze aflevering gaat over scholen. De scholen voor lager en later basisonderwijs in Vught, Cromvoirt en Helvoirt. Jozef Kok laat zien hoeveel scholen er zijn geweest en hoeveel daarvan inmiddels zijn verdwenen. Interessant is te zien hoe openbaar en bijzonder onderwijs als communicerende vaten groeien en afslanken, en soms opgeheven worden. Ook verandering van gezinsgrootte speelt daarbij een rol. Koks artikel maakt deel uit van een groter project rond de tentoonstelling ‘Verdwenen scholen’ van het Vughts Museum, voorbereid door een speciale werkgroep van historici en onderwijsmensen.

Het nieuwe nummer van Schatten van Vught (jaargang 5, nummer 2) is verkrijgbaar bij Bruna Vught, de Wereldwinkel in DePetrus en het HelvoirThuis. Kosten: 7,50 euro. Een abonnement (4 nummers per jaar) kost 25 euro.

Kijk ook bij

Foute Kerstbingo zaterdag 9 december

Een avond vol gezelligheid met glühwein, kerstmutsen, kerstmuziek, een optreden van Jack van Raamsdonk en …