Nieuwe route-app Linie 1629

Beleef het Beleg van ’s-Hertogenbosch

De geschiedenis van het Beleg van ’s-Hertogenbosch komt tot leven in vier gemeenten. Via de ‘Linie 1629’ route-app kan iedereen op pad met twee ooggetuigen uit de Tachtigjarige Oorlog. Een app met nieuwe technieken en originele krantenberichten uit 1629 als inspiratiebron.

Gedeputeerde Marianne van der Sloot nam deze tijdreis-app officieel in gebruik op maandag 9 september. De fietsroute Linie 1629 volgt de restanten van de aangelegde vestingwerken uit de Tachtigjarige Oorlog. Een route van 49 kilometer door ’s-Hertogenbosch, Heusden, Sint-Michielsgestel en Vught.

Twee perspectieven
Dankzij de Linie 1629 app krijgt deze fietsroute een extra dimensie. Met nieuwe technieken zoals augmented en virtual reality, maar ook met twee perspectieven. De app vertelt het verhaal van de Nederlandse Republiek en de Spaanse Nederlanden, van noord en zuid, van protestanten en katholieken, en van de twee gidsen Jan van Hilten en Abraham Verhoeven. Dit zijn de verslaggevers die met je mee op pad gaan en ieder vanuit eigen perspectief vertellen. Van de Nederlandse Republiek én van de Spaanse Nederlanden.

Originele krantenberichten
De twee vertelpersonages zijn niet zomaar gekozen, ze hebben echt bestaan. Jan van Hilten was hoofdredacteur van een krant in Amsterdam. Abraham Verhoeven publiceerde een krant in Antwerpen. De dialogen van deze gidsen zijn gebaseerd op echte teksten van hun kranten destijds. Een vrijwilliger is de archieven ingedoken en wist de historische kranten van de Nederlandse Republiek en de Spaanse Nederlanden te achterhalen en te ‘hertalen’ naar deze tijd.

Fakenews
Op locatie aangekomen krijgt de gebruiker een melding en vertellen de twee personages over de belangrijke punten en verhalen van het Beleg van ’s-Hertogenbosch. Van oorlogsvoering en religie tot het dagelijks leven. Dit doen zij ieder vanuit hun eigen perspectief en volledig in karakter. Zo vertelt een personage rooskleurig over een situatie of worden cijfers overdreven en wordt hij dan gecorrigeerd door de ander. Ook toen was er al ‘fakenews’. De app bevat eigenlijk twee lagen. De ludieke dialogen met de gidsen, maar ook een diepere laag met feitjes, afbeeldingen, kaarten en de originele krantenberichten uit 1629.

Augmented en virtual reality
De app is uniek qua toepassing, content en techniek. Via de camera op je telefoon kun je de twee gidsen laten verschijnen in augmented reality (AR). Zo staan de twee personages in AR recht voor je en voeren zij een dialoog. Ondertussen kun je driedimensionaal om ze heen lopen of naar ze toelopen. Hiervoor zijn 3D geanimeerde personages ontwikkeld. Op een aantal punten zijn 360-graden panorama’s te openen. Hier kun je in virtual reality (VR) in 3D zien hoe oude vestingwerken en schansen eruitzagen.

Meer informatie en downloaden
De Linie 1629 route-app is geproduceerd in samenwerking met gemeente ’s-Hertogenbosch, Vught, Sint-Michielsgestel en Heusden. Het ontwerp en de technische realisatie van de app wordt gedaan door het ontwerpbureau WijDoenDingen. Kijk voor meer informatie en downloaden op: www.linie1629.nl.

Kijk ook bij

Weer even kind van de natuur in Het Bewaarde Land

Hou je van het bos en wil je je liefde voor de natuur overbrengen op …