Wethouder Peter Pennings en Marc van den Broek, directeur Landgoed Huize Bergen, openen symbolisch samen de luisterzuil door aan het vliegwiel te draaien om het audiofragment te starten

Nieuwe luisterzuil vertelt oude verhalen

“Herr generaloberst, komt u alstublieft even kijken. Dit is niet normaal, dit zijn niet de gewone bombardementsvluchten onderweg naar ons vaderland”, klinkt het luid uit de luisterzuil die sinds kort ter hoogte van de Boxtelseweg/Haldersebaan in het park van Landgoed Huize Bergen staat. Met een stevig zwaai aan het vliegwiel bracht wethouder Peter Pennings samen met Marc van den Broek, directeur Landgoed Huize Bergen, het luisterpunt tot leven.

De zuil vertelt een van de markante oorlogsverhalen die zich in en rondom het landhuis hebben afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met een aantal omwentelingen van het vliegwiel start de audio luid en duidelijk. Het verhaal van de Duitse generaal Kurt Student, die in september 1944 vanaf het balkon van Huize Bergen de geallieerde vliegtuigen massaal over zag vliegen, is in drie talen te beluisteren. De luisterzuil staat op een locatie waar op de openbare weg verschillende fietsknooppunten uit drie richtingen samenkomen. Hiervoor is een nieuwe wandel- en fietstoegang tot het landgoed gecreëerd, wat het mogelijk maakt om via de wandelpaden het park te ontdekken.

Liberation Route Brabant
De luisterzuil is een onderdeel van de Liberation Route Brabant. De route vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor Brabanders. Acht fietsroutes langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken. Route Vught (30 km) gaat o.a. ook richting Den Dungen en Sint-Michielsgestel en herinnert aan veel levensveranderende gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog waaronder de bouw van Kamp Vught.

Samen vertellen wij de verhalen
De verhalen uit het verleden horen bij Vught en bij het landgoed. Ze vormen een belangrijk deel van onze historie en mogen verteld worden. Het is een gezamenlijke inspanning op het gebied van erfgoed, toerisme en economie om deze verhalen op een aansprekende wijze te delen met bewoners en bezoekers.

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …