Saskia Heijboer en Hanneke van Wijnen

Nieuwe ‘Geheugenwijzer’ is handig hulpmiddel

Woensdag 4 maart ontving wethouder Saskia Heijboer uit handen van Anneke van Wijnen van Ouderen Samen de Vughtse Geheugenwijzer. Het is een laagdrempelig hulpmiddel voor mantelzorgers van mensen met dementie en professionals om de gepaste zorg of ondersteuning te vinden. De Geheugenwijzer is oorspronkelijk ontwikkeld in de gemeente Oisterwijk en ‘vertaald’ naar de Vughtse situatie door Dementienetwerk Vught, dat daarmee zijn eerste concrete product presenteert.

Door Maarten Kroese
De uitreiking vond plaats in Huize Elisabeth, voorafgaande aan het Geheugencafé Vught, dat de ‘Vughtse ondersteuning bij dementie’ als thema heeft. Tot vreugde van de initiatiefnemers is er geen stoel meer vrij. Na een korte inleiding overhandigde Anneke van Wijmen de compacte waaier aan Saskia Heijboer. Als wethouder is zij betrokken bij dit onderdeel van de Vughtse zorg. Ze complimenteerde het Dementienetwerk met dit prachtige initiatief.

Nog altijd taboe
“Je praat nog altijd gemakkelijker over diabetes dan over die wondere wereld die dementie heet. Die wereld met zijn talloze verschijningsvormen. Het hebben van dementie is nog steeds een taboe”, stelt Heijboer, “maar laten we eerlijk zijn. Het is een ziekte die ons allemaal kan overkomen. Zeker in een tijd waarin iedereen steeds ouder wordt. Toch is vrijwel niemand erop voorbereid, dementie overvalt je altijd. Maar intussen heeft 20 procent van de Nederlandse bevolking er direct of indirect mee te maken.” De wethouder sprak de hoop uit dat de Geheugenwijzer alle betrokkenen verder kan helpen. Een behulpzame en praktische gids in het doolhof van de zorgverlening, die op termijn ook digitaal ter beschikking zal komen.

Gedicht
Op de laatste pagina van de Geheugenwijzer is het gedicht ‘In Vught’ geplaatst van Harald Beerens, communicatieadviseur van Gemeente Vught. Saskia Heijboer reciteerde het met trots en engagement. ‘In Vught ben je veilig als niemand je kan horen’, luidt de laatste regel. Haar persoonlijk commentaar: “Ook als je vergeten bent wat er gisteren gebeurde, kan het leven nog mooi zijn.” Hierna werd de Geheugenwijzer uitgereikt aan diverse mensen uit het veld zoals: Erika de Gooijer, praktijkondersteuner bij de Hoge Vliert, Jos Gorissen case manager dementie bij Pantein, Marieke Lips wijkverpleegkundige van Vivent en Annemarie van Hoof van de Geheugenbibliotheek in DePetrus. Op die laatste locatie is de Geheugenwijzer gratis af te halen.

Kijk ook bij

Light on Labs zet digital design, grafiek, glas en keramiek in de spotlights

Vrijdag 1 en zaterdag 2 december Den Bosch Onder de noemer ‘Light on Labs’ slaan …