Home / Algemeen / Nieuwe expositie op Gedenkplaats Haaren
Patisserie De Rouw
Gedenkplaats Haaren '40-'45. Foto: Gerard Monté

Nieuwe expositie op Gedenkplaats Haaren

Bezoek de nieuwe tentoonstelling Een oord van bang wachten en u kunt meteen een kijkje nemen in een bijzonder, monumentaal pand, dat gebouwd is als grootseminarie, maar dat in WOII als Polizeigefängnis en gijzelaarskamp gebruikt is door de Duitsers. Over de geschiedenis van het gebouw, later een zorginstelling van Cello, krijgt u informatie in de voormalige kapel.

De nieuwe, tweejaarlijkse, wisselexpositie heeft als titel Een oord van bang wachten, naar aanleiding van het gelijknamige boek van historicus en publicist Peter Bak dat in mei 2018 verschenen is. Het boek gaat over Kamp Haaren 1941-1944. De tentoonstelling geeft een beeld van wat bekende en minder bekende gevangenen en gijzelaars ervaren hebben tijdens hun gevangenschap. Dit gebeurt aan de hand van foto’s en citaten uit hun brieven en dagboeken. Er zijn verschillende diashows en voorwerpen te zien die met Kamp Haaren en WOII te maken hebben.

Ook voor leerlingen van basisscholen en middelbaar onderwijs is deze bijzondere expositie een informatieve, aansprekende belevenis. De tentoonstelling Een oord van bang wachten opent met een gang met 3106 turfstreepjes die elk 1 geregistreerde gevangene of gijzelaar voorstellen. Maar in totaal hebben zo’n 4000 mensen in de oorlogstijd hier een kort of langer gedwongen verblijf gehad. Ze werden op het einde niet eens allemaal meer geregistreerd, dat wordt gesymboliseerd door de lege wanden.

Het ontwerp voor deze expositie is van Vera Nooijen, een studente van Sint-Lucas in Boxtel. De uitvoering is gedaan door vrijwilligers van de Gedenkplaats, m.m.v. inwoners van Haaren. De tentoonstelling werd geopend tijdens het symposium Oorden van bang wachten. Peter Bak presenteerde het eerste exemplaar van het boek aan de Commissaris van de Koning Wim van de Donk die het belang van het behoud van herdenkingsplaatsen als deze onderstreepte.

Kom dat belang zelf ontdekken en begrijp waarom er aan die opvallende poort langs de weg Den Bosch-Tilburg vaker in het jaar kransen en bloemen gelegd worden.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

Optiek van de Kamp volledig ingesteld op techniek en gezondheid

‘Brillen zijn tegenwoordig modeaccessoires en wij kennen de branche’ Over een jaar bestaat Optiek van …