“Ik ben geen solist, ik wil graag veel met anderen samen doen”
“Mijn rol zie ik als verbindend, er zijn voor iedereen. Openstaan voor mensen en hun levensvragen. Ze kunnen me aanspreken, bellen of aan mijn jasje trekken. Ik vind het belangrijk om samen te kijken hoe je het leven van alledag kunt verbinden met de oude Bijbelverhalen. Want die verhalen gaan over ons, over verlies en verdriet. Iedereen heeft zijn eigen levensverhaal. Er staan ook akelige verhalen in en die moet je juist lezen. Die leren je volhouden en geven je veerkracht. Je kunt je eraan spiegelen, je tanden erin zetten.” Aan het woord is Eeuwout Klootwijk (62), sinds 8 september de nieuwe dominee van de protestantse Lambertuskerk in Vught.
Door Ada Imming
Een aansprekende boodschap die ook katholieken aanspreekt, blijkt uit de oecumenische samenwerking van beide kerken in Vught. “Ik heb contacten met pastoor Mesch van de Heilig Hartkerk van de Heilige Edith Steinparochie. Dat is heel plezierig. Onze diensten lijken op elkaar en ik draag ook een gebedsmantel gemaakt door een katholiek bedrijf. Protestanten en katholieken zijn inmiddels dicht naar elkaar toe gegroeid”, zegt de dominee.
Eeuwout Klootwijk heeft twee kinderen en is gehuwd met Jorine, die drie kinderen heeft. Zij wonen in de pastorie in de wijk Vughterhage. Klootwijk benadrukt de schoonheid en de prachtige natuur van Vught en is blij met deze laatste standplaats in zijn arbeidzame leven dat hij begon in Nijmegen als hervormd predikant arbeidspastoraat DISK. Daarna was hij predikant in Goes en Oost-Souburg.
Kring Jonge Ouders
Naast zijn predikantschap is ds. Klootwijk wetenschappelijk beleidsmedewerker voor Kerk & Israël in de Dienstenorganisatie van de landelijke Protestantse kerk. Dat staat vooral voor joods-christelijke relaties. Hij onderhoudt contacten met de Joodse gemeenschap in Nederland. Voorts is hij lid van de werkgemeenschap Den Bosch en omstreken, het collegiale contact met predikanten en kerkelijk werkers.
“Vught is een fijne maar ook kwetsbare kerkgemeente, doordat de leden ouder worden. We kijken naar: hoe willen we hier kerk zijn. Ik ben heel blij met de ‘Kring Jonge Ouders’. In die groep wordt gesproken over werk, leven, gezin, geloof en kerk. Daarbij komen vragen aan de orde als Hoe hou je je staande? Hoe zie je God? Ga je naar de kerk? Ook katholieken en mensen die niet bij een kerk aangesloten zijn maken deel uit van deze groep. Het is een kerk in de huiskamer, een vorm van kerk-zijn. Het is voortgekomen uit de Lambertusgemeenschap die momenteel zo’n 650 leden telt.”
Erbarme dich
In gesprekken en diensten laat ds. Klootwijk de verhalen dichterbij komen, worden er vragen gesteld aan de Bijbel en zoekt hij samen met belangstellenden naar de antwoorden. Tijdens de dienst kunnen die vragen gesteld worden. “Preken is iets waar je wat mee kunt. Je komt terecht bij meerdere lagen van je mens-zijn. Daar word je op aangesproken. Stilte en muziek zijn belangrijk, maar ook humor. Daar raak je mensen mee. Je biedt ze een veilige omgeving waar ze kunnen zeggen wat ze willen. Ook kunst kan daarbij een belangrijke rol spelen.”
Daarmee duidt Klootwijk op de expositie ‘Tijdcapsules’ met monumentale wandwerken van Francine Steegs. Een van de kunstwerken met de titel Erbarme dich, naar de bekendste aria uit de Matthäus-Passion ‘Erbarme dich, mein Gott’, leent zich volgens hem uitermate goed om samen te kijken en een gesprek te beginnen over wat je ziet en wat het met je doet. “Ik ben geen solist, ik wil graag veel met anderen samen doen.”
Rol voor de kerk
“We moeten ook niet omkijken naar vroeger en denken dat toen alles beter was. We moeten het doen met wat er nu is. Daar ligt een rol voor de kerk. Als de wereld zo divers is als op dit moment, wat houdt die samenleving dan nog bij elkaar? Er is veel eenzaamheid onder ouderen én jongeren en dat is verontrustend. In het tv-programma ‘Tieners tegen kwalen’ van Omroep Max is op een hartverscheurende en ontroerende manier te zien wat er gebeurt als je ouderen en jongeren samenbrengt. Ze delen hun verhalen met elkaar. Het is belangrijk dat er veel meer verbinding komt tussen ouderen en jongeren.”