Nieuwe aflevering ‘Schatten van Vught’

Biografietjes Cri Stellweg, Erna Sporenberg en Mieke Burgers-Witteveen

De nieuwe aflevering van het tijdschrift Schatten van Vught opent met een artikel van Joyce Tritschler-van Os over een ontsnapping uit Kamp Vught. Toch staat in haar verhaal niet de ontsnapping centraal, maar de boeiende zoektocht naar diegenen die bij de ontsnapping zouden hebben geholpen. Daarbij speelt een cheque van verzetsman Harry Holla voor een SS’er een intrigerende rol. Welke SS’er was het trouwens: de Duitser Walter Bartels of de Nederlander Wim Bartelts? Waarom werd zoveel moeite gedaan om juist deze gevangene, Jacques Vrij, te redden? Joyce verkent alle mogelijkheden en trekt uiteindelijk haar conclusies.

Het tweede onderwerp in deze aflevering is een drieluik: biografietjes over Vughtse vrouwen die hun sporen hebben verdiend op diverse terreinen van de kunst. Mira Ficq-Weijnen tekent voor twee verhalen. Zij vertelt over het leven van schrijfster Cri Stellweg, die in de Volkskrant onder het pseudoniem ‘Saartje Burgerhart’ een veelgelezen column had. Met haar man schreef ze veel reisverhalen. En toen zij alleen overbleef, kwamen thema’s als ‘ouder worden’ en ‘eenzaamheid’ centraal te staan in haar boeken. Mira Ficq-Weijnen schreef ook over operazangeres Erna Spoorenberg, die successen beleefde in Londen, Moskou, Milaan, New York en Amsterdam. Ook toen een auto-ongeluk een einde maakte aan haar zangcarrière, bleef ze een autoriteit in de muziekwereld. Jan Lelijveld ten slotte beschrijft het leven van schilderes Mieke Burgers-Witteveen. Afkomstig uit een familie die haar sporen had verdiend in de kunst en de politiek, landde Mieke in de rustige omgeving van Vught, waar ze succes had met schilder- en tekenwerk en daarnaast actief deelnam aan het sociale leven van het dorp. Het nummer wordt afgesloten met interessant erfgoednieuws.

Te koop
Schatten van Vught, jaargang 5, nr. 4. Prijs: 7,50 (een jaargang kost 25 euro, te bestellen via erfgoedvught@gmail.com). Het nummer is te koop bij Bruna Vught en bij de Wereldwinkel in DePetrus.

Kijk ook bij

Nieuw seizoen Vertelpodium Het Lopende Vuur

Vrijdagavond 13 oktober begint het verhalenseizoen van Het Lopende Vuur in Den Bosch weer met …