Nieuwbouw Zuiderbos nu ‘echt’ van start

“De schotten staan al en de tijd is rijp, de eerste paal staat voor nu en altijd”, zo declameerde leerling Viggo Colier als een heuse Vondel over de uit te voeren plannen. Afgelopen vrijdagmiddag, op de heuglijke dag van het heien van de eerste paal voor de nieuwbouw van de school Zuiderbos, werd het ondanks het mistroostige weer een feestelijk samenzijn voor de leerlingen van deze aansprekende school op het terrein van Reinier van Arkel.

Door Ton Wagenaars

Directeur Els van Rosmalen raakte de gevoelige snaar bij de vele leerlingen die al ettelijke jaren hadden uitgekeken naar een nieuwe locatie waar alle afdelingen onder een dak zullen worden ondergebracht. Zij repte over ‘de hoogste tijd’ en hoe fijn het zal worden als de bouw over anderhalf jaar voltooid is. “En dat we dan allemaal in hetzelfde gebouw zitten in onze eigen lokalen en dat we niet meer zo vaak van locatie moeten wisselen.”

Vijftigduizend kruiwagens
Datzelfde ‘preekte’ wethouder Toine van de Ven ten overstaan van vele tientallen geïnteresseerden onder wie honderd leerlingen uitgedost met de prachtigste veiligheidshelmen. “Hoe blij zijn jullie dat de bouw nu echt gaat beginnen?”
Paul Ticheler, directeur van bouwbedrijf Slokker, was knap pedagogisch toen hij aangaf in wat voor hoeveelheden gebouwd gaat worden. “Zo werden er vele tientallen heipalen in de grond geboord met in totaal wel vijf keer de hoogte van de Eiffeltoren. En er waren wel vijftigduizend kruiwagens met zand uit de bouwput gegraven.” Dat sprak tot de verbeelding.
Tijdens de feestelijkheden rondom de eerste paal presenteerden de leerlingen zich op een ontwapenende wijze. Zo was er een duidelijke opvoering van een toneelstuk van de kleutergroep van juffrouw Irmgard Heijmans, waarbij de jeugdige acteurs alle facetten van de bouw duidelijk uitbeeldden van de architect tot de metselaar en van de schilder tot de timmerman. Ander hoogtepunt van de presentatie door leerlingen was het begraven van de vele tijdcapsules; kokers met daarin verwijzingen naar de tijd van nu voor de tijd van later. En daarin waren de kinderen creatief geweest want er ging een coronatest mee, populaire stickers en tekeningen. Verder een lijst met hedendaagse muziek en een boodschappenlijstje met daarbij de ‘hartstikke dure prijzen’.

Dertig klaslokalen
De prijs van de nieuwe accommodatie is nu nog beraamd op 14 miljoen euro, maar daar loopt nog een procedure over. Er komen dertig klaslokalen en vijf lokalen voor praktijklessen. Er staan nog twee belangrijke momenten voor de leerkrachten en leerlingen op het programma: het moment dat het hoogste punt van de bouw bereikt wordt en de uiteindelijke oplevering in 2024. “Daar kijken de leerlingen nu al naar uit.”

Zuiderbos
Zuiderbos dateert uit 1989 en is gesitueerd op een idyllisch stuk grond in Zorgpark Voorburg van Reinier van Arkel in Vught. Door een sterke stijging van het aantal leerlingen naar dit soort onderwijs werd de noodzaak van een uitbreiding duidelijk. De school telde in de beginjaren zo’n 140 leerlingen, maar gaandeweg groeide dit aantal naar bijna 400. De nieuwbouw is gepland achter het bestaande schoolgebouw. Na voltooiing van de nieuwbouw zal de oude bestaande bouw worden gesloopt m.u.v. het meest recent gebouwde deel. De bestaande gymzaal zal worden opgenomen in de nieuwbouw.

Kijk ook bij

Light on Labs zet digital design, grafiek, glas en keramiek in de spotlights

Vrijdag 1 en zaterdag 2 december Den Bosch Onder de noemer ‘Light on Labs’ slaan …