Nieuw stek voor Cor Unum in Den Bosch

Het historische pand ‘Pompen & Verlouw’ in ’s-Hertogenbosch wordt dé place to be voor Dutch Design. Met eigentijdse interieurs, verrassend fooddesign en 65 jaar keramisch design onder één dak verbindt Pompen & Verlouw NOW cultureel erfgoed met eigentijdse vormgeving. Waar ooit de gelijknamige Ford-garage met showroom en reparatiewerkplaats de rand van de stad opzocht, wordt dit monumentaal erfgoed nu een strategisch gelegen design-hotspot die fungeert als steppingstone tussen modern en historisch Den Bosch.

Vier ondernemingen willen onder de noemer Pompen & Verlouw NOW de rol van de stad als inspirator van de creatieve industrie zichtbaar versterken in een gebouw en een stadsdeel dat heden en verleden in zich heeft. Een gebouw dat kruisbestuiving ademt, design uitstraalt en waar food en vakmanschap gedeeld worden. MisterDesign, Cor Unum, DRT Gietvloeren en restaurant Garage Pompen en Verlouw hebben de intentie om gezamenlijk dit historische bedrijfspand te ontwikkelen tot een bijzondere plek voor design, waar makers en kopers elkaar ontmoeten en waar ambachtelijke productie en eigentijdse producten zichtbaar zijn. Ontmoetingen die ook plaats zullen vinden bij het inpandige restaurant met een pure keuken als het gaat om food en fooddesign.

Cor Unum kijkt vooruit en terug in Pompen & Verlouw
De verhuizing van Cor Unum naar Pompen & Verlouw vindt plaats in het jubileumjaar – 65 jaar  van dit keramiekhuis en vormde de basis voor een Future/History-collectie waarmee Cor Unum al deze stappen markeert. Binnen het thema Future/History wordt nieuw werk gepresenteerd van Floris Hovers, Bas van Beek, Mae Engelgeer, Kranen/Gille, Kiki van Eijk, Joost van Bleiswijk, Sergio Herman en Truly Truly. De nieuwe huisvesting heeft alles in zich om de ontwikkeling van Cor Unum van 1953 tot nu te illustreren. Bovendien zal het voor het eerst in haar geschiedenis zijn dat er een serieuze winkel wordt ingericht. Winkel, galerie en een verhalenwand die de historie van Cor Unum laat zien, vormen de entree naar de achtergelegen productieruimte en het keramisch lab waar iedereen vrij kan kijken op welke wijze het keramisch ambacht wordt uitgevoerd, hoe de ovens op volle kracht werken, hoe getalenteerde ontwerpers af en aan lopen en hoe er her en der verhitte discussies plaatsvinden over nieuwe experimenten in het productieproces.

Het ziet ernaar uit dat waarachtig cultureel en sociaal ondernemerschap – waarmee dit bijzondere keramiekhuis al jaren de markt bedient – zich nu gaat uitbetalen met een stap naar deze bijzondere designlocatie die Pompen & Verlouw NOW nu al is. “Verdiend”, vindt Cor Unum-directeur Lotte Landsheer. “Nederland heeft fantastische ontwerpers die in keramiek de mooiste dingen maken. En wij hebben fantastische mensen die meedenken en meewerken om de wereld ietsje mooier te maken. Daarom willen we ons ook goed blijven presenteren in onze eigen stad ’s-Hertogenbosch; Cor Unum is vergroeid met de stad en dat zullen we altijd zo houden.

Open Weekend
Op zaterdag 29 en zondag 30 september gaan de deuren naar en tussen alle gebruikers van Pompen & Verlouw NOW wagenwijd open. Iedereen is die dagen welkom tussen 10.00 en 17.00 uur om te ervaren hoe hier hedendaags design en traditionele ambachtstechnieken worden gecombineerd. Cor Unum pakt deze gelegenheid aan om haar nieuwe servies Handmade van en voor Sergio Herman te introduceren: een servies bedoeld voor de Japanse Style Cuisine met een rauwe, oosterse uitstraling. Aan het ontwerp- en maakproces kon iedereen bij Cor Unum bijdragen, hetgeen nog eens nadrukkelijk het ‘proud people tough design’ van het keramiekhuis onderstreept.

Kijk ook bij

Huisvesting arbeidsmigranten in Vught

Ook in de Vughtse economie spelen arbeidsmigranten een rol van betekenis omdat werkgevers steeds vaker …