Kastanjelaan 27-29 in Helvoirt, gefotografeerd in 1966 (RCE)

Nieuw nummer ‘De Kleine Meijerij’

Er is een nieuwe editie uitgekomen van ‘De Kleine Meijerij’ over het Helvoirtse monument Kastanjelaan 27 en de plaatsing van een oude dwarsdeelschuur in Esch bij hoeve Witven.

Jeanne Traa-van Rijswijk schrijft over de geschiedenis van Kastanjelaan 27 te Helvoirt. Op die plek staat een bijzonder gemeentelijk monument dat gebouwd werd door de ooms van de latere Helvoirtse burgemeester Adriaan van Rijswijk. Op die plek stonden in 1823 drie kleine huisjes, eigendom van de weduwe Antonetta van de Pas-van Houtert, waarin 4 gezinnen woonden met in totaal 25 personen.

Dwarsdeelschuur
Wie bekend is in Esch, heeft in 2018 wellicht gezien dat op het erf van hoeve Witven een prachtige dwarsdeelschuur werd opgebouwd. Het betrof een uit Vlierden afkomstige schuur die daar werd afgebroken om in Esch weer te worden opgebouwd. Jan Timmers vertelt over die oude schuur, met bouwdelen uit 1565, die in Esch weer een nieuw leven kreeg. Een mooi voorbeeld van reanimatie van agrarisch bouwkundig erfgoed.

Haarense zegwijzen
Ook in dit nummer een aantal Haarense zegswijzen uit de nalatenschap van Cees Verhoeven. Verder een artikel van Martin van der Waals over het bijzondere leven van Wichman Gijtenbeek (1894-1949). Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Nijkerker Wichman Gijtenbeek als gemobiliseerd militair ingekwartierd in Oisterwijk. Hij leerde daar de Oisterwijkse Marianna van der Linden kennen en trouwde in 1916 met haar. Na de oorlog begon hij een grossierderij in suikerwerken en biscuits aan het Kerkeind en reed het dorp rond, eerst met een bakfiets en later een bestelauto. Na het overlijden van Marianna hertrouwde hij 1934 met Geertruda van Grinsven en samen startten zij een grossierderij in herenkleding. Na opheffing van de Oisterwijkse zaak vertrok hij naar Den Bosch en later vestigde hij zich in Tilburg als grossier in gloeilampen en later in 1948 had hij een kleinhandel in textielgoederen. Zijn klaarblijkelijke toegenegenheid aan de Duitse bezetter zorgde ervoor dat hij na de oorlog werd veroordeeld wegens collaboratie. In 1949 kwam er een triest einde aan zijn leven.

Waar woonden mijn voorouders?
Waar woonden mijn voorouders in Oisterwijk? Dat is een vraag die onderzoekers vandaag de dag vaak stellen. Niet makkelijk op te lossen, maar Wim de Bakker probeert hier wat handvatten voor te geven. In zijn artikel doet hij uit de doeken hoe op diverse manieren in de jaren 1810 tot 1948, het jaar waarin in Oisterwijk de huisnummering per straat werd ingevoerd, de huizen in Oisterwijk genummerd werden. Naast een feitelijk opsomming van de ontwikkeling van de huisnummering geeft hij ook enkele concrete voorbeelden van individuele panden met hun ‘huisnummerstamboom’ onder meer ook de panden waarover in het artikel over Wichman Gijtenbeek wordt gesproken.
De webtip gaat over de relatie van Oisterwijk met operatie Market-Garden. De boekaankondigingen attenderen op recent verschenen historische boeken zoals de Unentse Sprokkels en een uitgave over oorlogsmonumenten in het Nationaal park Loonse en Drunense Duinen, de door Oisterwijk Verbeeldt ontwikkelde wandelapp Oorlog in Oisterwijk Schaduwspel Wandelroute en een boek over onder meer de voetsporen van Van Gogh in Brabant waaronder in Helvoirt.

Aflevering 4 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Slijterij Mitra aan de Kerkstraat te Helvoirt, Albert Heijn te Haaren, de Spar te Esch en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij aan de Spoorlaan 70 te Oisterwijk. Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout: www.dekleinemeijerij.nl.

Kijk ook bij

ANWB AutoMaatje Vught viert 3e verjaardag

Zaterdag 20 april 2021 is AutoMaatje Vught officieel van start gegaan in de gemeente Vught, …