Mariënhof (Foto: Pieter van der Wielen)

Nieuw nummer De Kleine Meijerij

Over het Helvoirtse landhuis Mariënhof en Haarens ‘weerpraotje’

Er is een nieuw nummer van het kwartaalblad van Heemkundekring De Kleine Meijerij uitgekomen. Harrie van Iersel opent de artikelenrij met een mooi geïllustreerde bijdrage over het Helvoirtse landhuis Mariënhof dat rond 1812 gebouwd werd aan de Rijksweg. De verschillende eigenaren van dit markante pand, waaronder Des Tombe, jonkheer De Jonge van Zwijnsbergen en Martinus van Iersel, passeren daarbij de revue.

Een bijzonder gedichtje in dialect over het klimaat verscheen in januari 1966 in het ‘Haarens Klokje’. Een onbekende dichter belicht hierin de toenmalige toestand en opmerkelijk zijn daarbij (o.a. qua hoeveelheden ‘nattigheid’) de overeenkomsten met onze huidige regenachtige tijden.
Frans Goris brengt in dit nieuwe nummer het tweede deel van zijn artikel over de gebroeders Kees en Jan Trimbos die vanuit hun ‘onderduik’ in Moergestel tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd om te gaan werken als dwangarbeiders.
Jos de Kort (Oisterwijk 1908-1996) vertrouwde ooit zijn ervaringen als militair in de periode 1939-1940 toe aan het papier. Gerard Willems werpt in zijn artikel hierover nieuw licht op deze bijzondere man en zijn belevenissen.

Nieuwe publicaties
Als nieuwe uitgaven wordt een drietal boeken vermeld: ‘De Midden-Brabantse familie Van de Voort 1490-2023’ van Jan P. van de Voort, ‘Brabants Gerij. Agrarische voertuigen en hun makers in historisch perspectief’ van Geert de Bruijn en ’Over het stroomgebied van de Dommel. Een landschapsbiografie’ van Ger van den Oetelaar, Jan van der Straaten en Jan Timmers. De webtip gaat over de website www.erfgoedkloosterleven.nl over het Erfgoedcentrum voor Nederlands Kloosterleven in St. Agatha.

Verkrijgbaar
Deze aflevering (4) van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Slijterij Mitra aan de Kerkstraat in Helvoirt, de Spar te Esch en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij in het voormalig gemeentehuis van Haaren. Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

Kijk ook bij

Jong talent exposeert in Museum Boxtel

Van 20 april tot en met 30 juni is in Museum Boxtel de expositie ‘MUBO …