Nieuw boek ‘Ma femme et moi’ over lotgevallen verzetswerkers in o.a. Kamp Vught

Als boer Bernard Berndsen in 1943 wordt gearresteerd op zijn boerderij in de Middelwaard (Huissen/Loo, Gelderland), staat zijn vrouw er met vier jonge kinderen ineens alleen voor. Ze spraken er na de oorlog zelden nog over. Hun kleindochter Wilma van den Brink, woonachtig in Vught, dook in de familiegeschiedenis en vertelt nu hun verhaal.

Wilma van de Brink: “Ik wist dat opa werd gearresteerd door de Duitse Sicherheitsdienst. Hij was actief in het verzet en had gevluchte Franse krijgsgevangenen uit Duitse werkkampen geholpen. Het ging fout toen de beruchte Johnny de Droog op zijn pad kwam. Ik heb me vaak afgevraagd hoe opa betrokken raakte bij verzetswerk. Wat er gebeurde na zijn arrestatie? Wat maakte hij mee in Kamp Vught en in de Duitse werkkampen? En hoe verging het oma, alleen met de kinderen op de boerderij?”

Na de vondst van brieven die haar grootouders tijdens de oorlog naar elkaar schreven – soms illegaal –, ging ze op zoek naar antwoorden. Na zeven jaar graven in archieven (o.a. NIOD, NM Kamp Vught), lezen van literatuur en herinneringen ophalen met haar moeder en tante kon ze het verhaal reconstrueren. Wilma: “Gescheiden door oorlog, verbonden door brieven, hielden mijn grootouders de hoop op een goede afloop levend. De Tweede Wereldoorlog is een grote puzzel waarin ieder stukje een verhaal vertelt. Dat van mijn opa en oma is er een van.”

Het nieuwe boek vertelt niet alleen het verhaal van Bernard en Aleida Berndsen, maar ook van de dorpsgenoten die ze hielpen bij hun hulp aan gevluchte gevangenen en van de ‘Ligne du Bac’, de route waarlangs gevluchte gevangenen uit Duitsland door Nederland naar Frankrijk werden geholpen. ‘Ma femme et moi’ (76 pagina’s, ISBN: 9789464180138) is voor 15,95 euro te koop via: http://www.bravenewbooks.nl/wilmavandenbrink

Over Wilma van den Brink
Wilma van den Brink (Roermond 1973) is een kleindochter van Bernard en Aleida Berndsen-Holland. Ze studeerde economische en sociale geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en werkt als informatiespecialist Geschiedenis en Amerikanistiek bij de Universiteit van Amsterdam.

Kijk ook bij

Voorbereidingen Zomerschool Vught in volle gang

Nu de eerste versoepelingen zijn doorgevoerd en steeds meer 55-plussers zijn gevaccineerd, is er goede …