Narcistuin om Joodse kinderen te herdenken

Burgemeester Van de Mortel plantte vanmiddag – dinsdag 5 december –  de eerste narcissen in de narcistuin in het Raadhuispark. Totaal komen er 2.142 narcissen in de tuin: een voor elk Joods kind dat in de Tweede Wereldoorlog vanuit Vught werd gedeporteerd en omgebracht.

Met de narcistuin sluit Vught zich aan bij het Daffodil Project, dat zich wereldwijd inzet voor educatie, specifiek aan kinderen, over de Holocaust. In Nederland zijn er nu twee narcistuinen: in Amsterdam (Plantage Westermanplantsoen) en in Vught.

Tijdens de Tweede  Wereldoorlog zijn 1,5 miljoen Joodse kinderen omgebracht. Het doel van het Daffodil Project is om wereldwijd narcistuinen te realiseren met in totaal 1,5 miljoen narcissen. De narcistuinen symboliseren deze verloren jonge levens: met hun vorm en kleur roepen narcissen de Jodenster in herinnering. Tegelijkertijd staan ze voor hoop.

De officiële schatting is dat uit Vught 2.142 Joodse kinderen zijn omgekomen, een groot aantal daarvan bij het kindertransport in juni 1943. De Vughtse narcistuin staat als het goed is voor het eerst in bloei bij de 4-mei-herdenking in mei tot en met de 75-jarige herdenking van het kindertransport in juni 2018.

Kijk ook bij

Vijf nieuwe vaarroutes door de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie vertelt het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Met vijf nieuwe vaarroutes …