Dit jaar, 80 jaar na de bevrijding, ontwikkelt Stichting Erfgoed Vught een monument voor plaatselijke Holocaustslachtoffers. In totaal dertig Joodse Vughtenaren werden uit hun huizen gezet en afgevoerd naar de vernietigingskampen om daar te worden vermoord. Het monument met de namen van deze specifieke groep Joodse oorlogsslachtoffers krijgt een passende locatie. Stichting Erfgoed Vught gaat het monument samen met huidige inwoners van onze gemeente maken. En sluit daarmee aan bij de Brabantse herdenking van de Holocaust op zondag 1 september op de Citadel in Den Bosch.
Als je aan deze herdenking wil meedoen, ontferm je je over een van deze Vughtse slachtoffers. Je maakt voor hem of haar een naambordje dat wordt gebruikt bij het herdenkingsritueel. Hierin wordt samengewerkt met het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), Erfgoed Brabant, de Stichting Verhalis en de gemeente Vught. Na 1 september komen deze naambordjes op een permanent paneel dat op gezette tijden te zien is op een locatie in Vught. Zo is het tijdens de open monumentendag van 15 september voor het eerst te zien in de Lambertustoren in Vught.
Hoe kun je meedoen?
Op de website van Verhalis is meer achtergrondinformatie te vinden. Specifiek voor Vught kun je het eerste hoofdstuk uit de Vughtse Historische Reeks deel 13 lezen. Dat is helemaal aan dit onderwerp gewijd. Na aanmelding wordt het je toegestuurd. Je kunt dan een van de Vughtse joodse oorlogsslachtoffers ‘adopteren’ en dit via een account op de website www.namenennummers.nl vastleggen. Vervolgens verdiep je je in het levensverhaal van dit slachtoffer en vindt daarin de inspiratie om een naambordje te gaan schilderen.
Workshop op 19 juni en aanmelden
Dat schilderen van de naam op een plankje, geheel naar eigen ontwerp, doen de deelnemers gezamenlijk in een workshop op 19 juni van 14.00 tot 16.30 uur in een ruimte in het Maurick College. Leerlingen van de school zijn daarbij betrokken. Materialen en begeleiding zijn aanwezig. Met het geschilderde plankje kun je meedoen aan de herdenking in ‘s-Hertogenbosch op 1 september. Deelname is gratis. Je kunt je voor deelname aan het project en de workshop aanmelden door een mailtje te sturen aan erfgoedvught@gmail.com.