Naam Wasserij De Spuistroom terug in de Uilenburg

Sinds 21 juni 2024 is de originele ‘Eerste steen’ uit 1949 terug op het terrein waar voorheen Wasserij De Spuistroom in ‘s-Hertogenbosch gevestigd was. De toen 5-jarige Gerard Wenting heeft na precies 75 jaar de steen weer zichtbaar gemaakt, na het wegtrekken van een oude waszak. Bovendien heeft het steegje aan de St. Jansstraat, tussen de nummers 6 en 8, de naam De Spuistroomsteeg gekregen.

Deze steeg is sinds de verbouwing in 1949 onderdeel geweest van het wasserijcomplex, dat zijn ingang had aan de Molenstraat 17. Na de opheffing en sloop van de wasserij in 1978, is er nieuwbouw gepleegd op het oude terrein van de wasserij, die via de Gasthuispoort en Hofje van Koolen bereikbaar is. Daar bevindt zich nu de ‘Eerste steen’.

In het Diezehuis aan de Molenstraat was voorheen het kantoor gevestigd. Wasserij De Spuistroom is afkomstig uit Oud Beierland en sinds 1914 gevestigd in ’s-Hertogenbosch. Na een fusie in 1928 met ‘De Eerste Bossche Electrische Wasserij èn Strijkinrichting’ van Petronella Wenting-van Vlijmen is de naam van De Spuistroom verbonden met de familie Wenting. De Spuistroom was een begrip in ’s-Hertogenbosch en omgeving. Ziekenhuizen, verpleeghuizen, bedrijven, scholen, maar ook héél veel particulieren maakten gebruik van de diensten van de wasserij met het bekende slogan: ‘Doe de was de deur uit, op z’n minst lakens en slopen’. Ook hebben vele mensen daar gewerkt om die schone, gedroogde en gestreken was bij de tevreden klanten te krijgen. Eerst verpakt in manden, dozen en later in waszakken, die na gevuld te zijn geweest met de vuile was, keurig gewassen en gestreken terug gingen naar de klant, mét daarin de schone was! Recycling en hergebruik waren begrippen die toen al pasten bij De Spuistroom. Eind jaren 60 reden er twee elektrische wagens in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Bijgenaamd ‘De luie Willem’.

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …