Burgemeester Van de Mortel overhandigde het eerste exemplaar van het MusiMoves Doeboek

‘MusiMoves Doeboek’ geïntroduceerd op Vughtse basisscholen

Afgelopen maandag 7 juni overhandigde burgemeester Van de Mortel het eerste exemplaar van het Vughtse Doeboek aan Olivier de Bont, leerling van groep zeven van B.S. De Koningslinde. Het is de bedoeling dat alle leerlingen van de Vughtse basisscholen het boek aangeboden krijgen.

Door Ton Wagenaars

De uitreiking van het boek vond plaats onder optimale weersomstandigheden en werd bijgewoond door leerlingen en leerkrachten van de groepen vijf en zes van de Koningslinde die daarvoor keurig op de traptreden voor de school waren geposteerd. De jeugdigen werden toegesproken door Odette Sorbor, mede-samensteller van het veelkleurige en uiterst gevarieerde muziekboek. Zij beklemtoonde dat het MusiMoves Doeboek niet zomaar een boek is. Het is een boek waarin je in je eentje, maar ook met vrienden of vader en moeder, kunt werken, want er staan tientallen ideeën, quizzen, spellen en puzzels in die allemaal refereren aan muziek. Kortom ‘vet cool’!

“Wie weet wat een kazoo is?”
Burgemeester Van de Mortel had zich weer punctueel geprepareerd en wees de jeugdige aanhangers op het nut van muziekonderwijs, een dans uitvoeren, een muziekinstrument bespelen of een lied zingen. “Muziek is belangrijk, het biedt troost als dat nodig is en kan je vrolijk maken, bijvoorbeeld bij het zingen op je verjaardag.” Ook had de trotse burgemeester een vraag voor de aandachtig luisterende leerlingen. “Wie weet wat een kazoo is?” Dat raadsel was de inleiding tot een muzikale bijdrage van de ‘eerste burger’ die het blaasmuziekinstrumentje had gekoppeld aan een speeltrompet en deze daarna vlekkeloos bespeelde, tot hilariteit van menig muziekkenner. Het onbekende muziekinstrument was ongetwijfeld ontleend aan een van de vragen uit het DoeBoek: benoem de gekke muziekinstrumenten. De stylophone en spacedrum waren daarvan nog de makkelijkste.

Tony Toeterpony
De leerlingen werden al direct uitgenodigd om een eerste productie te leveren: het zingen van de kanonsCanon. En bij een canon ‘zing je door elkaar heen’. Als dirigent dook als verrassing Tony Toeterpony in levenden lijve op, een figuur uit het Doeboek. Een kleine greep uit de veelzijdige inhoud van het boek: een onthullend interview met de burgemeester door Veere van De Schalm en Olivier van de Koningslinde. Benoem de blaasinstrumenten, welke muziekstijlen zijn er? Informatie over  Elzenburg en de producties van Onze Musical, Stichting Novalis, harmonie Kunst en Vriendschap en V-Kids, een gezellig kinderkoor. Maar vooral veel liederen, muziek-weetjes en puzzels. En voor school interessant: hoe maak je een hoorspel?

Olivier de Bont met het nieuwe Doeboek

Gelukkig maken
Olivier, de gelukkige ontvanger van het eerste exemplaar, weet het nut van muziekonderwijs heel precies te formuleren: “Het bevordert je interesse in veel dingen en het kan je echt gelukkig maken.” Zelf speelt hij drums en piano. Moeder Chiara zingt in een koor. En hij is duidelijk: ‘Er moet op school meer aandacht komen voor muziek. Een speciale vakleerkracht zou een idee zijn.”

Het DoeBoek is een initiatief van ‘MusiCare’ uit Vught en kon worden verwezenlijkt met subsidie van de gemeente Vught. Uitgangspunt is een grotere aandacht voor muziekonderwijs.

Kijk ook bij

De Corona Monologen: zes indringende voorstellingen

Tijdens de ‘Bossche Zomer’ zullen De Corona Monologen (een terugblik…) te zien zijn. Van 7 …