Opening Museum Boxtel op 16 maart 2014

Museum Boxtel viert 10-jarig jubileum met cultureel evenement

54 activiteiten op 20 locaties in Boxtel met titel ‘Samen op Stap in Cultureel Boxtel’

Op zaterdag 16 maart 2024 is het precies 10 jaar geleden dat Museum Boxtel de deuren opende voor publiek. Dat 10-jarig jubileum viert MUBO met een initiatief voor een groots evenement dat duurt van 16 maart tot en met 30 juni 2024. Tijdens de looptijd van het evenement kunnen 54 culturele activiteiten op 20 locaties worden bezocht in Boxtel, Liempde en Esch. Een gevarieerd programma met cultuur en kunst voor jong en oud. De organisatie is dan ook zeer dankbaar dat zo veel organisaties bereid zijn gevonden om het 10-jarig jubileum op deze manier luister bij te zetten.

De openbare opening van het evenement vindt plaats op zaterdag 16 maart om 14.30 uur buiten bij MUBO. Iedereen is welkom. Aan aanwezige kinderen wordt een MUBO-petje uitgedeeld. Burgemeester Ronald van Meygaarden en wethouder Hans Heesen zullen het evenement openen en ook Jas de Keistamper is aanwezig om zijn mening over kunst en cultuur in Boxtel in het algemeen en de rol van MUBO daarin in het bijzonder ten beste te geven. Het Gilde Sint Barbara en Sint Joris brengt een vendelgroet en de muzikale omlijsting is in handen van de Gildebondsharmonie. Ook wordt de zaal van buur B-town bij de opening betrokken. Daar wordt een doorlopende fotopresentatie van 10 jaar MUBO getoond inclusief drankje en hapje.

Een uniek onderdeel van het evenement is de museumnacht op 6 april, waar diverse artiesten optreden met muziek voor jong en oud. Ook kan men genieten van de exposite ‘MUBO viert jong talent’ van 20 april tot en met 30 juni. Kunstwerken worden tentoongesteld van leerlingen van 13 scholen in Boxtel, die zij onder begeleiding van professionele kunstenaars hebben gemaakt. De winnende poster voor die expositie wordt tijdens de opening bekendgemaakt. Het volledige programma met de 54 activiteiten tot en met 30 juni wordt na de opening uitgedeeld en is daarna te bekijken op www.muboboxtel.nl en in de gratis app van Brabants Centrum.

MUBO is een uniek museum dat als enige de geschiedenis van Boxtel e.o. vertelt aan de hand van de door het museum ontwikkelde canon van Boxtel. Dat gebeurt met de vaste expositie, maar ook met lezingen, educatieprojecten, rondleidingen, cursussen en meerdere wisselexposities per jaar over kunst en cultuurhistorische onderwerpen. Bij het runnen van een museum komt heel wat kijken. Naast professioneel collectiebeheer en bedrijfsmanagement, is het gebouw ook museumwaardig gemaakt met o.a. UV-werende folie en professionele belichting. Ook is de vaste expositie over de geschiedenis van Boxtel geheel vernieuwd en gedigitaliseerd. Dat alles heeft ertoe geleid dat MUBO is erkend als ‘geregistreerd museum’ door de museumvereniging en daarmee de museumkaart in MUBO geldig is. En dat allemaal bewerkstelligd door 50 onbezoldigde vrijwilligers.

Na 10 jaar opbouw zal de komende 10 jaar in het teken staan van verdere uitbouw. Ambities voldoende, want stilstand is immers achteruitgang, Het gaat dan om het ontwikkelen van (digitale) doe-activiteiten voor kinderen en educatieprojecten voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Maar ook om intensivering van de samenwerking met buurman B-town en op termijn uitbreiding van het vloeroppervlak voor meer expositieruimte. Enthousiast geraakt voor MUBO, dan ben je van harte welkom om een bijdrage te leveren. Aanmelden kan op info@muboboxtel.nl en wij gaan met je in gesprek om je vrijwilligerswerk voor beide partijen zo passend en plezierig mogelijk in te vullen.

Kijk ook bij

Jong talent exposeert in Museum Boxtel

Van 20 april tot en met 30 juni is in Museum Boxtel de expositie ‘MUBO …