Home / Algemeen / Museum Boxtel verguld met schilderij van Janus Bressers
Patisserie De Rouw
Fragment ‘Uit Rijden’ van boer en schilder Janus Bressers uit Liempde, horend tot de stroming van naïeve kunst (foto: MUBO).

Museum Boxtel verguld met schilderij van Janus Bressers

Onlangs heeft Henk IJsseldijk uit Boxtel een schilderij van boer en schilder Janus Bressers uit Liempde in langdurig bruikleen overgedragen aan Museum Boxtel. Het schilderij draagt de titel ‘Uit rijden’ en is geschilderd met olieverf op doek. Het doek behoort tot de hedendaagse kunst en tot de stroming van naïeve kunst. Het MUBO-bestuur is hiermee zeer in zijn nopjes en beschouwt deze aanwinst dan ook als een belangrijke aanvulling op de nog steeds groeiende collectie van schilderijen. Op dit moment heeft MUBO meer dan 50 schilderijen van diverse kunstenaars in bezit en in beheer.

Janus Bressers (1910-1998) is pas gaan schilderen op 63-jarige leeftijd. Als dertienjarige jongen werkte hij al bij een boer en verdiende de kost met het snijden van koren en het maaien van gras. Hij trouwde in 1946 en betrok een boerderij, maar gaf het boeren op in 1955. Vanaf dat moment koos hij voor een zekerder bestaan als werkman o.a. in dienst van de gemeente Liempde. Door het fysiek zware leven werd hij ziek. Hij leed veel pijn en slikte veel pijnstillers. Als afleiding begon hij uit het niets te schilderen. Hij sprak toen de woorden (quote uit De Panorama van 1983): “Als ik schilder voel ik niets en als je niets voelt en jezelf vergeet, word je vanzelf beter.”

In totaal heeft Janus Bressers naar schatting 125 schilderijen gemaakt. Hiervan zijn er nog 60 over, waarvan de meeste in handen van zijn zoon Wim, een van zijn twaalf kinderen. Zijn stijl behoort tot de stroming ‘naïeve kunst’. Het onderwerp van zijn kunst is zijn leven als boerenknecht en toont het werk op het land en in het bos, de dieren, de Dommel, het dorp, enz. “Zijn schilderijen vormen het boek van zijn leven”, aldus zijn zoon Wim. In aanvang kreeg hij geen enkele erkenning van mensen uit zijn dorp. Maar eenmaal in contact met de kunstwereld, werd zijn werk op waarde geschat. Zelfs de internationaal vermaarde schilder Leon Adriaans (1944-2004) liet zich inspireren door Janus Bressers.

Henk IJsseldijk heeft het schilderij gekocht in 1980 in het kader van de toen lopende actie ‘Red de Toren’ van de Sint Petrus Kerk in Boxtel. De daartoe opgerichte stichting had tot doel om geld in te zamelen voor herstel en behoud van de toren. Janus Bressers heeft het schilderij toen als prijs beschikbaar gesteld voor de actie. Janus vroeg overigens nooit geld voor zijn doeken, maar gaf ze weg aan zijn kinderen, vrienden en kennissen.

De afgelopen jaren heeft MUBO veel objecten als schenking of in langdurige bruikleen kunnen verwerven. Veel van die objecten liggen nu in depot. Om het toch voor het publiek toegankelijk te maken, organiseert MUBO begin 2020 de expositie ‘De schatkamer van MUBO’, waarin vele belangrijke depotstukken worden tentoongesteld. Het schilderij van Janus Bressers zal daarvan zeker deel uitmaken.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

DePetrus vraagt hulp van vrijwilligers

Ingezonden mededeling Binnen Ontmoetingscentrum DePetrus werken vijf organisaties samen: bibliotheek Babel, het Vughts Museum, Stichting …