Jerôme van Helvoort bij twee van de geschonken objecten in MUBO: de originele keistamper en de aquarel van kunstschilder Frans Bank (foto MUBO)

Museum Boxtel blij met schenking van Jerôme van Helvoort

Ook tijdens de tijdelijke sluiting vanwege de coronacrisis wordt er gedacht aan Museum Boxtel. Op woensdag 23 april heeft Boxtelaar Jerôme van Helvoort, zoon van oud-burgemeester van Boxtel Martien van Helvoort, drie waardevolle objecten geschonken aan Museum Boxtel. Het gaat om een originele keistamper, een schilderij van de Boxtelse kunstschilder Frans Bank en een oude foto van het voormalige gemeentehuis van Boxtel. Jerôme van Helvoort bracht de objecten zelf naar MUBO, dat daarvoor kort de deuren opende met strikte inachtneming van de voorgeschreven 1,5 meter afstand.

Omdat Jerôme van Helvoort gaat verhuizen van Boxtel naar Vught, was er geen plaats meer voor de drie objecten en besloot hij ze te schenken aan MUBO. De originele keistamper was eigendom van zijn vader Martien van Helvoort en werd hem aangeboden door het personeel van de gemeente Boxtel bij zijn afscheidsreceptie en pensionering in 1971.

Het schilderij van de onlangs overleden kunstschilder Frans Bank is een aquarel van een vaas met bloemen. Frans Bank schilderde het in 1987. Jerôme van Helvoort kocht het schilderij in 1991 van zijn buurman Frans Bank, die toen ook in het Dianabos woonde en werkte. Als Boxtelse kunstschilder maakt Frans Bank deel uit van de door MUBO ontwikkelde canon van Boxtel. Daarom is MUBO erg verguld met dit schilderij, mede omdat Frans Bank moeilijk afstand kon doen van zijn schilderijen en er dus weinig van in omloop zijn. De eerste wisselexpositie in MUBO in 2014 was overigens een overzichtstentoonstelling van het werk van Frans Bank. Na lang wikken en wegen heeft Frans Bank toen toch besloten een schilderij in langdurig bruikleen aan MUBO over te dragen. MUBO prijst zich dus gelukkig nu in het bezit te zijn van twee van zijn werken.

Het derde object is een foto in lijst van het oude gemeentehuis van Boxtel op de markt, dat daar heeft gestaan van 1834 tot 1936. Maker en uitgever van de foto was Wilhelm van Eupen (bron: beeldbank Boxtel). Jerôme van Helvoort kreeg de foto aangeboden bij zijn afscheid als voorzitter van de Rotaryclub Boxtel-Oirschot op 27 juni 2002 door zijn opvolger Jacques Akerboom.

De drie objecten zullen worden toegevoegd aan de op dit moment ingerichte wisselexpositie ‘De schatkamer van MUBO’. Deze expositie is verlengd tot en met 5 juli a.s. vanwege de coronacrisis. Hoewel nu gesloten, hoopt het bestuur van harte dat MUBO vóór die tijd nog open mag en kan voor publiek. Natuurlijk dan wel met de dan geldende beperkende maatregelen.

Kijk ook bij

Ledenaantallen Scouting blijven groeien in Noord-Brabant

Ondanks de lockdown is Scouting in Noord-Brabant onverminderd populair: het aantal jeugdleden in Noord-Brabant steeg …