MOVE Vught maakt bewegen in de openbare ruimte mogelijk

Wie onlangs door Vught is gereden, kon haast niet ontkomen aan de indruk dat er iets aan het veranderen is in het straatbeeld. De openbare ruimte ondergaat langzaam een metamorfose en wordt ingericht als beweegvriendelijke en tot beweging uitnodigende ruimte. MOVE Vught en gemeente Vught vinden bewegen erg belangrijk, omdat bewegen op heel veel manieren positief bijdraagt aan het welzijn van de mensen. Mike Wiersema van MOVE: “Uiteraard willen we niemand verplichten om te gaan bewegen, maar we willen de drempel om te gaan bewegen wel verlagen. Onder andere door beweeglocaties in te richten, bij de mensen in de wijk.”

Zo is er onlangs een prachtig beweegplein ingericht op het Bisschop Zwijssenplein. Een beweegplein voor alle doelgroepen, van jong tot oud. Op het Ouwerkerkveld is een prachtige BMX-baan ingericht. Wie daar onlangs is langsgereden, kan het haast niet ontgaan zijn dat daar veel van spelende en fietsende kinderen zich kostelijk vermaken. Een echte aanwinst voor Vught. Op dit moment wordt druk gewerkt aan de ontwikkeling van de Natuurspeeltuin op het Lidwinaveld. Met natuurlijke elementen worden kinderen uitgedaagd om te gaan spelen. Niet gekaderd wat ze moeten doen, maar juist de eigen creativiteit is hierin leidend.
Bij WZC Theresia zijn deze zomer drie beweegroutes aangelegd. Deze routes zijn vrij toegankelijk voor iedereen, dus zeker de moeite waard om een keer te gaan proberen! Op dit moment worden er ook beweegroutes gerealiseerd rondom de Rode Rik. Tijdens deze leuke wandelroutes door wijk De Baarzen zijn verschillende beweegpunten waar oefeningen gedaan kunnen worden voor het hele lichaam. Uiteraard doen al deze beweegroutes ook het Beweegplein aan op Bisschop Zwijssenplein, waar dan weer gebruik gemaakt kan worden van de Outdoor Fitness. Wie zich niet meteen een beeld kan vormen bij de Outdoor Fitness kan zich misschien wel de fitnesstoestellen herinneren bij Prins Hendrik? Deze toestellen staan nu ook in Vught-Zuid. Naast deze fitnesstoestellen biedt het Stadhouderspark (Vught-Noord) ook een beweegbank, een jumpstone én een discgolfparcours.

Toekomstige ontwikkelingen
De komende jaren zullen nog meer locaties in Vught, Helvoirt en Cromvoirt worden ingericht als beweeglocatie, waardoor iedereen de mogelijkheid krijgt om lekker te sporten of bewegen in de nabije omgeving waar je woont. Alleen het plaatsen van materialen en toestellen is een geweldig begin, maar om de mensen ook te ondersteunen, wegwijs te maken, te stimuleren en te enthousiasmeren, wordt er ook nagedacht en geïnvesteerd in de programmering. Zo wordt er al op twee locaties de ‘Gezonde Combinatie’ georganiseerd. Een activiteit in combinatie met een gezonde maaltijd, waarbij onder begeleiding de (toekomstige) beweegroutes worden gelopen. Tevens wordt er dan aandacht besteed aan de beweegmogelijkheden die bijvoorbeeld al gerealiseerd zijn bij verschillende wijkpunten. Zoals de beweegtuin bij WZC Theresia en de beweegtuin bij Visio de Vlasborch. Beide zijn ook voor het grote publiek toegankelijk. Zeker een keer een kijkje nemen! De afgelopen weken heeft een stagiair van MOVE Vught geweldige BMX-clinics verzorgd op de BMX-baan bij Ouwerkerk, waarvoor maar liefst 45 kinderen zich hebben aangemeld.

Ben je benieuwd waar MOVE mee bezig is, wat er nog gaat komen én wat MOVE allemaal organiseert? Kijk dan eens op www.movevught.nl of www.vughtbeweegt.nl. Volg MOVE ook op de socialemediakanalen (facebook en instagram), zodat je niets mist!

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …