Moties over verkiezingsborden en schoolzwemmen

Raadsvergadering Vught van 21 december

In de raadsvergadering van 21 december werd Nino de Lange (PvdA-GL) geïnstalleerd als opvolger van zijn partijgenoot Toine van de Ven. Ook maakte Rob Duijghuisen zijn entree in de Vughtse gemeenteraad. Hij neemt op zijn beurt weer de raadszetel in die De Lange achterlaat door de overstap naar het college. Er waren deze vergadering 18 van de 23 raadsleden aanwezig. De Lange werd bij de schriftelijke stemming gekozen met 17 stemmen vóór; een stem was blanco. Verder werden tijdens deze vergadering veel collegevoorstellen als hamerstuk goedgekeurd.

Jan van Iersel (CDA) vertelde aan het begin van de vergadering dat hij een ‘motie vreemd aan de orde van de dag’ had willen indienen over het plaatsen van roodlichtflitsers bij de kruising op de N65 bij Helvoirt. Hij zag daar vanaf omdat wethouder Mark du Maine hem na de raadsdialoog over de N65 had verteld dat er met het OM gesproken was over de plaatsing van flitspalen bij Helvoirt. Daarbij was gebleken dat het aantal overtredingen daar ver onder de norm lag van 1%, die nodig is om flitsers te kunnen plaatsen. Het percentage overtredingen ligt op slechts 0,09%.

Motie Schoolzwemmen
De visie op het Vughtse Speel, Beweeg en Sportbeleid was eigenlijk voor alle fracties een ‘hamerstuk’, maar de SP wilde dat het toch als een bespreekstuk behandeld werd om een motie over schoolzwemmen te kunnen inbrengen. In de motie vroeg Ayah Ajoub (SP) om, vóór behandeling van de Kadernota in juni, een onderzoek te doen naar de mogelijkheid om het schoolzwemmen in Vught opnieuw in te voeren omdat het voor veel gezinnen onmogelijk wordt de dure zwemlessen te betalen. De oppositiepartijen PLV en D66 overwogen de motie te steunen. Joris Vrensen (PLV): “Een jaarkaart voor een overdekt zwembad kost tegenwoordig meer dan een jaarabonnement op de Efteling.” De andere fracties en ook wethouder Yvonne Vos waren niet enthousiast. Vos: ”Sympathieke motie, maar ik sta er niet volledig achter. Schoolzwemmen is een zaak van de schoolbesturen en de ouders. Voor gezinnen die de zwemlessen niet kunnen betalen, met een inkomen tot 130% boven de bijstandsnorm, is het mogelijk een beroep te doen op de Stichting Leergeld. Bovendien is er in de hele regio een nijpend tekort aan zweminstructeurs; dat probleem wordt alleen maar groter als het schoolzwemmen opnieuw wordt ingevoerd.” Ze wees er verder op dat in recente LEA-gesprekken met schoolbesturen (Lokale Educatieve Agenda) de behoefte aan schoolzwemmen niet bij haar was aangekaart. In het eerstvolgende gesprek zal zij de behoefte aan schoolzwemmen peilen. Na een schorsing van de vergadering voor overleg en deze toezegging besloot de SP de motie in te trekken.

Lees het volledige artikel in Het Klaverblad van 3 januari. Dat kan ook online; klik hier.

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …