Eva Jospin in haar atelier in Parijs (foto: Elisabeth Dannenmüller)

Monumentale werken van Eva Jospin voor het eerst te zien in Nederland

Het Noordbrabants Museum introduceert met Eva Jospin opnieuw een internationaal rijzende ster in Nederland. Met ruimtevullende installaties gemaakt van eenvoudig karton laat Jospin bossen, tempels, ruïnes en grotten ontstaan. Eva Jospin: Paper Tales neemt de bezoeker mee door een sprookjesachtig landschap. De tentoonstelling is van 13 maart tot en met 19 september 2021 te zien.

Eva Jospin, Cénotaphe, 2020. Hout en karton, 1000 x 340 x 340 cm. Foto: Ludovic Fortin-TIMEDIA. Courtesy Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve

Met haar monumentale reliëfs van bossen verwierf Eva Jospin internationale bekendheid. De sculpturen, volledig gemaakt van bruin karton, zijn indrukwekkend, niet alleen vanwege hun monumentaliteit, maar ook vanwege Jospins aandacht voor detail. Karton verandert onder Jospins handen in rotsen, stenen en vegetatie. In een nauwgezet proces van knippen, snijden en over elkaar leggen, roept Jospin met haar werk de magie van illusie en decor op.

 

Werken met karton
Omdat de kunstwerken gemaakt zijn van karton doen ze ondanks hun grootte toch fragiel aan. Karton, een biologisch afbreekbaar materiaal, herinnert ons aan vergankelijkheid en de kwetsbaarheid van de ecosystemen om ons heen. Ook wordt in Jospins werk de intrinsieke waarde van karton zichtbaar: een bekend en vertrouwd materiaal zonder enige esthetische kwaliteit, maar met ongedachte mogelijkheden. Tegelijkertijd werkt het ook enigszins vervreemdend, omdat karton in deze kunstwerken als vervanger fungeert voor een eerdere vorm van zichzelf, namelijk hout.

Eva Jospin, Balcon, 2015. Metaal en karton, 250 x 330 x 35 cm. Foto: Olivier Toggwiler. Courtesy Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve

Over Eva Jospin
Eva Jospin (Parijs 1975) is een beeldend kunstenaar met een achtergrond in architectuur, een interesse die duidelijk zichtbaar is in haar werk. In 2015 won ze de Prix de l’Académie des Beaux-Arts. Eva Jospin realiseerde monumentale installaties in heel Frankrijk: op de Cour Carrée in het Louvre, het Domaine de Trévarez in Chaumont-sur-Loire, in de Beaupassage in Parijs, op de Biënnale voor Landschap en Architectuur in Versailles en op Voyage, een tentoonstelling van openbare beeldhouwkunst in Nantes. Internationaal had zij succesvolle tentoonstellingen in Museum Pfalzgalerie Kaiserslautern (Eva Jospin – Wald(t)räume, 2019), Palazzo Dei Diamanti te Ferrara (Sous-bois, 2018), Grand Palais (La chalcographie du Louvre by Eva Jospin, 2017) en de Manufacture des Gobelins (Carte blanche à Eva Jospin, 2013) beide in Parijs.

Kijk ook bij

Zwaluw MO13-1 najaarskampioen!

De meiden van MO13-1 van de Vughtse voetbalvereniging Zwaluw VFC zijn afgelopen weekend kampioen geworden …