Paul Barneveld met zijn partner Dory Hoijtink en de monstrans zonder lunula.

Met nieuwe hostiehouder is monstrans van Nicolaaskerk weer bruikbaar

De Helvoirtse Nicolaaskerk is de trotse eigenaar van een monstrans uit 1896. Door het ontbreken van de lunula, de houder van de heilige hostie in het hart van de monstrans, bleek deze al jaren niet bruikbaar. Paul Barneveld uit Vught maakte eigenhandig een geschikte hostiehouder waardoor deze weer bruikbaar is voor zegeningen en het plaatsen op het altaar om de geconsacreerde hostie te laten zien.

Paul Barneveld (70) uit Vught maakte een nieuwe houder voor de hostie, de oorspronkelijke was al jaren kwijt. Daarmee is een oude prachtige monstrans weer bruikbaar tijdens kerkelijke gelegenheden waarbij de priester de monstrans gebruikt. Een monstrans is een kleinood voor een heilige hostie met in het midden een glazen cilinder. Hierin past een hostie met een doorsnede van zeven centimeter. Althans, als de speciale houder (de lunula) ervoor aanwezig is.

Officieel gewijd
De gebruiksklare monstrans is voorbije week in de Nicolaaskerk officieel gewijd door pastoor James Joseph in samenwerking met kapelaan Bart Theunissen en in gebruik genomen. Volgens James Joseph komt het wijden van alleen een lunula zeer zelden voor. Bij deze plechtigheid waren enkele kosters, bestuursleden van het parochieberaad, de maker van de lunula en een aantal vrijwilligers van de Nicolaaskerk. De firma J. v. Roosmalen en Zn uit Utrecht maakte de 80 centimeter hoge monstrans in 1896. In dat jaar schonk Adriana van der Pas het kunststuk aan de kerk. Met een monstrans voert een priester ook zegeningen uit. Paul Barneveld is trots op zijn werk en op de monstrans. Barneveld: “De lunula bied ik de pastoor gratis aan. De monstrans vind ik een museumstuk.” Barneveld restaureerde een paar jaar geleden ook het gevallen eikenhouten beeld van de heilige Oda.

Kijk ook bij

Nieuw seizoen Vertelpodium Het Lopende Vuur

Vrijdagavond 13 oktober begint het verhalenseizoen van Het Lopende Vuur in Den Bosch weer met …