Theo Voorzaat, 'Drie kotjes', 2020

‘Met dank aan Jheronymus’ vanaf 17 juli in Museum Slager

Van 17 juli tot en met 9 oktober is bij Museum Slager de expositie ‘Met dank aan Jheronimus’ van Galerie Lieve Hemel te zien. In de tentoonstelling, die aansluit op de kunstmanifestatie Bosch Parade, staat actuele realistische kunst centraal en is een groot aantal werken te zien van onder anderen Theo Voorzaat, Anneke van Brussel, Olav Cleofas van Overbeek, Karel Sirag, C.B. Muller, Alex de Vrede, Peter van Poppel en Erik van der Esch. Bij de opening zal onder andere beeldend kunstenaar Nelleke de Laat haar licht laten schijnen op Galerie Lieve Hemel en Museum Slager.

Koen Nieuwendijk, geboren Bosschenaar, genoot in 1967 zeer van de expositie van en over Jheronimus Bosch die georganiseerd werd ter gelegenheid van de 450e geboortedag van de schilder. Het stimuleerde hem in 1968 een galerie te starten in Amsterdam. Jheronimus inspireert hem nog steeds in de keuze van werken: “Bosch had een ideeënrijkdom en voorstellingsvermogen die zijn tijd overstegen en nog steeds verbazen. Zonder kopie van hem te willen zijn, laten de hedendaagse kunstenaars zien hoe zij in onze tumultueuze tijd met tegenslag en vooruitgang omgaan. Van de Zonnekoning en andere werken van Erik van der Esch, de sobere stillevens van Overbeek tot en met de portretten van Anneke van Brussel: in hun werken geven de kunstenaars met durf en begeestering invulling aan hun passie, zonder de lijn uit het verleden naar het heden los te laten. De werken zijn zeer gevarieerd, boeiend en verrassend.”

Erik van der Esch, ‘Zonnekoning’, 2019

Met de oprichting van zijn Galerie Lieve Hemel was Koen Nieuwendijk een promotor van het hedendaags realisme in een periode waarin de focus op abstracte en avant-gardistische kunst lag. In de afgelopen decennia heeft hij een mooie samenwerking opgebouwd. De kring realistische kunstenaars weet hij steeds te vernieuwen en uit te breiden. Eén van hen, Erik van der Esch, zegt daarover: “Galerie Lieve Hemel slaagt er al meer dan 50 jaar in het beste te verzamelen wat de realistische beeldende kunst voortbrengt in Nederland en dan vooral de meer poëtische, magische kant ervan. Het is verbazend hoeveel variatie de galerie hierin presenteert. Ik ben er trots op dat ik er vanaf 2015 bij mag hangen.”

Bezoek graag vooraf reserveren via www.museumslager.com.
Museum Slager, Choorstraat 8, 5211 KZ ’s-Hertogenbosch.
Geopend op dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Entree € 9 inclusief kopje koffie/thee; kinderen tot 12 jaar gratis; kinderen van 13-18 jaar € 4; Museumkaart en Icomkaart gratis.

Kijk ook bij

Open Inloop PvdA-GroenLinks

Komende weken spreekt de Vughtse gemeenteraad o.a. over de vaststelling van beleidsnotitie Vrijkomende Agrarische Bebouwing …