Mei 2020 – Broederschap brengt de Zoete Moeder bij u thuis

De traditionele meimaand-activiteiten en -rituelen kunnen dit jaar helaas geen doorgang vinden. De Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch wil de vele teleurgestelde Bosschenaren en pelgrims een hart onder de riem steken. Het voor dit jaar gekozen thema – Thuis bij Maria – bleek de sleutel tot een oplossing. Op diverse manieren brengt De Broederschap dit jaar Maria bij de mensen thuis, waardoor men zich verbonden blijft voelen met de Zoete Moeder.

www.thuisbijmaria.nu
Vanuit de Sint-Jan worden de hele dag via een webcam livestream beelden uitgezonden. Van de vieringen en van het beeld van Maria. Te bekijken via www.thuisbijmaria.nu.

Noveenkaars opsteken
Heel veel mensen komen naar Maria om een kaarsje op te steken. Dat kan vanaf 1 mei ook digitaal via www.thuisbijmaria.nu. Tegen betaling van 6 euro steekt de koster een echte noveenkaars op bij Maria en spreekt plebaan Vincent Blom de volgende dag tijdens de viering van 19.00 uur een persoonlijke intentie uit.

Noveenactie – Thuis bij Maria-Maria bij u thuis
Van 10 t/m 18 mei wordt een speciale activiteit georganiseerd, waarbij online en offline elkaar ontmoeten. Inwoners van ’s-Hertogenbosch en alle andere belangstellenden wordt gevraagd om in ieder geval deze 9 dagen een blauwwitte vlag uit te hangen en een Mariabeeld met kaarsje en bloemetje voor het raam te plaatsen. Foto’s hiervan kunnen gedeeld worden op de Facebookpagina van De Broederschap.

Meimaandboekje 2.0
Voor het meimaandboekje van dit jaar heeft redacteur Lia Hesemans tien mensen geïnterviewd over wat Thuis bij Maria voor hen betekent. Mensen die bij de Broederschap en bij de Sint-Jan betrokken zijn vanuit hun functie, vanuit vrijetijdsbesteding of als kerkganger. Daarnaast bevat het boekje een plattegrond met toelichting van de bidtochtroute (beeweg) zoals die ieder ‘gewoon jaar’ op Moederdag door het centrum van de stad wordt gelopen.

Vieringen en rozenkransgebed
Van maandag t/m zaterdag vinden in de Sint-Jan eucharistievieringen plaats: om 8.30 en om 19.00 uur. Op zondag de Hoogmis om 10 uur. Op maandag t/m vrijdag bidt plebaan Vincent Blom om 18.30 uur het Rozenkransgebed.

Openingstijden Sint-Jan en informatiebalie
De Sint-Jan is van maandag t/m zaterdag geopend van 9.00-17.00 uur en op zondag van 11.00-17.00 uur. De informatiebalie, waar o.a. de replica van de Zoete Moeder, boeken en cd’s kunnen worden gekocht, is geopend op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12.30 -16.30 uur.

Carillonconcerten
Op 6, 20 en 27 mei klinken in het centrum van 11.30 tot 12.30 uur Marialiederen uit heden en verleden. Uitgevoerd door stadsbeiaardier Joost van Balkom.

Lied van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch
Elke zondagmorgen, na de mis van 10 uur, zingt een aantal leden van de Schola Cantorum het Bossche Marialied. Ook dit is te volgen via livestream.

Vlaggenactie
De Broederschap organiseerde in de laatste week van april met succes een vlaggenactie. 100 vlaggen werden weggegeven aan inwoners van de gemeente ’s-Hertogenbosch, waardoor de stad in de meimaand blauw-wit zal kleuren. Belangstellenden kunnen een vlag kopen via https://bit.ly/Mariavlaggen-mei2020.

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …