Meer werkbegeleiding voor inwoners met een arbeidsbeperking

Het algemeen bestuur van sociaal werkbedrijf WSD heeft woensdag 15 december ingestemd met de gemeentelijke plannen om samen nog meer inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk te begeleiden. In de plannen is beschreven hoe de deelnemende WSD-gemeenten Best, Boxtel, Meierijstad, Nuenen, Oirschot, Oisterwijk, Sint-Michielsgestel, Son en Breugel en Vught dit lokaal vorm geven.

De gemeenten en WSD gaan onder andere maatwerk bieden aan inwoners en hen ondersteunen bij hun ontwikkeling zodat zij in aanmerking komen voor een beschikbare baan bij een werkgever in de buurt. Voor mensen die een te grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben en niet bij lokale bedrijven aan het werk kunnen, worden waar nodig nieuwe lokale werkplekken gecreëerd.

Landelijk zien we dat het, zelfs in deze tijd van grote arbeidskrapte, voor de groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt nog steeds moeilijk is om aan het werk te komen en te blijven. Dat de negen gemeenten deze keuze maken en investeren in inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt, is daarom een goede zaak.

Nieuwe mogelijkheden
Ed Mathijssen, wethouder van gemeente Sint-Michielsgestel, is voorzitter van het bestuur van WSD. “Door het beleid van de afgelopen jaren en de keuze om de werkplekken en begeleiding van WSD in stand te houden, doen in de negen gemeenten al heel veel mensen mee op de arbeidsmarkt. In de nieuwe plannen hebben wij als gemeenten de ambitie uitgesproken om zo veel mogelijk inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid te geven om zich te ontwikkelen naar werk. Dat biedt nieuwe mogelijkheden voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, statushouders of jongeren die nog niet aan het werk zijn.”

Lokaal werken en ontwikkelen
Jan Simons, algemeen directeur WSD: “De lokale plannen en de ambitie van de negen gemeenten zijn van groot belang voor de kwetsbare inwoners. De infrastructuur aan werkplekken en het netwerk dat WSD de afgelopen jaren opgebouwd heeft, blijven belangrijke tools om inwoners te ontwikkelen. Op die werkplekken mogen ze leren en fouten maken. Zich voorbereiden op de werkplek waar ze het beste uit zichzelf halen. Een van de elementen in de lokale plannen is dat werk lokaal georganiseerd wordt, ook samen met de ondernemers binnen de gemeente. Dat doen we nu al. Denk bijvoorbeeld aan de kringloopwinkels van Het Goed in Best, Boxtel, Nuenen en Schijndel, het beheer van de milieustraat in Sint-Oedenrode waar we met recycling nieuwe werkplekken creëren of de onlangs geopende werkplaats in Best waar productiewerk geleerd en uitgevoerd wordt. En dat blijven we doen. Als het nodig blijkt, starten we nieuwe werklocaties en nieuwe samenwerkingen. Alles met als doel om alle inwoners van onze negen gemeenten naar een werkplek te begeleiden zodat ze mee kunnen doen op de arbeidsmarkt. Want werk is zoveel meer dan het verdienen van een salaris. Werk geeft structuur, eigenwaarde, trots, geluk én een betere gezondheid. Dat gunnen wij iedereen.”

Kijk ook bij

Is uw reanimatiecertificaat verlopen?

Stichting HartVeilig Vught doet een dringende oproep aan iedereen die in het verleden een certificaat …