Méér bloemen en bijen in bermen en tuinen

Door niets te doen, kun je een grote bijdrage leveren aan de natuur. Want door minder vaak gras te maaien, stimuleer je op een eenvoudige manier de biodiversiteit. Dat is het idee achter ‘Maai Mei Niet’ van de landelijke bijenstichting. Natuur- en Milieugroep Vught, JNW en KANT roepen de gemeente en particulieren op komende tijd niet te maaien. De groepen hebben op een aantal plekken in Vught, Helvoirt en Cromvoirt een ludiek bordje geplaatst met de oproep om niet te maaien. Doet u ook mee?

Door de bermen en grasvelden meer met rust te laten, komen er meer bloemen tot bloei. Dit betekent meer nectar voor allerlei soorten insecten, zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Uit onderzoek is gebleken dat er 10 keer zoveel wilde bijen zijn wanneer er minder gemaaid wordt. Zo ontstaat er meer evenwicht in de natuur en krijgen plagen en ziekten minder kans. Als er genoeg natuurlijke vijanden zijn, neemt bijvoorbeeld ook het aantal eikenprocessierupsen af en daarmee ook de overlast.

Zelf meedoen?
Hebt u zelf gras in uw tuin? Wanneer u het gazon later en minder maait, zult u ontdekken dat er diverse bloemen opkomen zoals madeliefjes en pinksterbloemen. Goed voor de insecten. U kunt ook bijvoorbeeld een vierkante meter inzaaien met wildebloemenzaad of maai een mooi patroon. U kunt uw ‘maai mei niet’-gras aanmelden bij de Bijenstichting. Er is daar ook informatie te vinden. De natuurgroepen gaan ook de gemeenteraad oproepen om het gemeentelijke maaibeleid aan te passen en de meeste grasvelden en bermen in Vught, Helvoirt en Cromvoirt later te maaien en zelfs op bepaalde plekken helemaal niet.
Voor meer informatie kunt u terecht op bijenstichting.nl, welkombijkant.nl, jnw-vught.nl en nmvught.nl.

Kijk ook bij

13 december kerstmarkt Robert Coppes Stichting in Vught

‘Coppes Couleur’, de dagbesteding voor blinde en slechtziende volwassenen van de Robert Coppes Stichting in …