Meer aandacht voor Brabantse geschiedenis in Europees Erfgoedjaar

2018: het jaar van de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste én meest benutte van alle Nederlandse waterlinies. De linie loopt van Grave tot Bergen op Zoom, goed voor zo’n 160 kilometer historische rijkdom. In 2018 slaan 25 partners de handen ineen om het prachtig erfgoed nationaal en internationaal op de kaart te zetten. Ook de gemeenten ‘s-Hertogenbosch, Heusden, Vught en Sint-Michielsgestel zijn trotse partners in dit verhaal, en organiseren activiteiten om de linie te promoten.

De Zuiderwaterlinie is een unieke ketting die vijftien Brabantse gemeenten verbindt met een typisch Nederlands verhaal: verdedigen met water. Met vestingsteden zoals Heusden en ‘s-Hertogenbosch loopt de Zuiderwaterlinie dwars door de regio. 2018 is het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed, het perfecte tijdstip dus om de Zuiderwaterlinie in de kijker te zetten met allerlei activiteiten. Zo bestaat Heusden al zeven eeuwen, wat het hele jaar door gevierd wordt met een spectaculair programma samengesteld door alle Heusdenaren. En dan zijn er natuurlijk nog tal van andere evenementen zoals het Zuiderwaterliniefestival dat jaarlijks veel bezoekers trekt.

Kruissnelheid
“De samenwerking tussen gemeenten, de provincie en de andere partners is in zeer korte tijd op kruissnelheid gekomen”, vertelt wethouder Wim van Engeland (Heusden) namens de gezamenlijke bestuurders. “Daar gaan we in 2018 de vruchten van plukken. We gaan er met z’n allen voor om De Zuiderwaterlinie op de kaart zetten.”

Ook voor de provincie Noord-Brabant is de Zuiderwaterlinie van groot belang. “Brabant is bezaaid met erfgoed, en bij al dat erfgoed horen verhalen die ons verleden zichtbaar maken en ons verbinden. Dat verleden zit in elk van ons, en dat willen we zichtbaar maken en houden. Dat geldt zeker ook voor de Zuiderwaterlinie, die heel Brabant verbindt met prachtige verhalen”, vertelt Henri Swinkels, gedeputeerde voor Leefbaarheid en Cultuur.

Roemrijk verleden
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog had ‘s-Hertogenbosch de bijnaam ‘de Moerasdraak’. De vesting werd als onneembaar beschouwd vanwege het moeras rondom, nu De Moerputten en het Bossche Broek. Het roemrijke verleden van de stad laat zich nog altijd vertellen door bewaard gebleven en fraai opgeknapte vestingelementen, zoals de vestingwal. Het vestingstadje Heusden heeft een nog langere geschiedenis. De stad kreeg als eerste Hollandse stad een stadsmuur. Heusden en Den Bosch zijn allebei prachtig gerestaureerd en wonnen hiermee enkele prestigieuze prijzen. In het landschap rondom de steden vind je bovendien nog overblijfselen van de talrijke gevechten met water, zoals de Elshoutse Zeedijk. Die zeedijk zorgde niet alleen voor droge voeten maar verdedigde ons ook tegen de vijand.

Een absolute must-see is de historische Linie 1629. Dat is de linie die het beleg en inname van Den Bosch in 1629 door stadhouder Frederik Hendrik herdenkt. Een fietsroute volgt vandaag de historische lijn, en doorkruist daarbij ook Sint-Michielsgestel en Vught. De route, aangegeven met borden ‘Linie 1629’, is op elk punt te beginnen en loopt in een gesloten cirkel om de stad heen.

Verhalen achter de linie
Meer weten over de Zuiderwaterlinie en de evenementen die plaatsvinden? Op de vernieuwde website www.zuiderwaterlinie.nl staat een schat aan informatie, zoals de verhalen achter de linie en tientallen tips voor een dagje uit in de eigen streek.

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …